Ber staten fjerne ideelle aktørers tyngende «pensjons–ryggsekk»

Anbud365: Ber staten fjerne ideelle aktørers tyngende «pensjons–ryggsekk»Med sine administrerende direktører i spissen, Kristin Skogen Lund (t.v.) og Vibeke Madsen, gir hhv NHO og Virke sin støtte til Hippeutvalget.

Skriv ut artikkelen

Ideelle virksomheter bringer med seg en «ryggsekk» av historiske, dyre pensjonsforpliktelser. Det er en konkurranseulempe vis–a–vis private aktører i kampen om offentlige oppdrag. Både NHO og Virke slår i høringsuttalelser at det må være like konkurransevilkår, og derfor gir de sin støtte til at staten en gang for alle tar ansvar for å fjerne denne «ryggsekken» for de ideelle.

Et ekspertutvalg ledet av dr. philos Jon Hippe, la sist høst fram innstillingen «NOU 2016: 12 – Ideell opprydding — Statlig dekning av ideelle organisasjoners historiske pensjonskostnader». Utvalget anbefaler at staten dekker framtidige historiske pensjonskostnader til ideelle aktører på helse- og sosialtjenester som har utført lovpålagte oppgaver innen helse- og sosialtjenestefeltet på vegne av staten.

Ideelle virksomheter var tidligere pålagt samme pensjonsordning som offentlige, og hadde dyrere pensjonsforpliktelser enn kommersielle velferdsaktører. Hippeutvalgets forslag gjør at de ideelle virksomheter vil være mer konkurransedyktige i fremtiden.

Virke

Virke gir i sin høringsuttalelse uttrykk for at de er svært glade for Hippeutvalgets prinsipielle konklusjon. Utvalget har gjennomført en grundig og helhetlig utredning som gir regjeringen og stortinget et stort mulighetsrom til å løse denne saken, heter det.

Situasjonen med høye pensjonskostnader bidrar også til at ideelle aktører har en konkurranseulempe vis-a-vis private kommersielle aktører, skriver Virke i sin høringsuttalelse. Nyere private aktører i helse- og sosialsektorene har aldri fått lignende pålegg om offentlige like lønns- og pensjonsvilkår. De opptrer i markedet med innskuddspensjon, som er billigere for virksomhetene og forutsigbar. Det påfører ideelle aktører en reell konkurranseulempe. Det er ikke mulig å kjøre likeverdige konkurranser om oppdrag mellom virksomheter med historiske pensjonskostnader og virksomheter med innskuddspensjon.

– Sjeldent har vi sett en viktigere sak for ideell sektor. Vi står i fare for å miste unike tilbud om ikke utvalgets anbefalinger følges opp, sier Inger Helene Venås, direktør for Virke Ideell i en kommentar på virke.no. Dersom saken løses på en god måte kan ideelle vokse og ta økt ansvar i fremtiden, slik også Stortinget nylig vedtok.

NHO

Også NHO gir sin støtte til Hippe-utvalgets forslag. Ideell sektor er en del av privat sektor med en egenverdi som går langt ut over rollen som tjenesteleverandør på vegne av det offentlige, heter det. Ideell sektors viktige samfunnsrolle må sikres gode rammevilkår og uavhengighet.

NHO mener at tjenesteleverandører som deltar i konkurranse om å levere tjenester på vegne av (og finansiert av) det offentlige, uavhengig av organisasjonsform, i størst mulig grad må likebehandles. Like konkurransevilkår er en forutsetning for at konkurranse mellom ulike kvalifiserte tjenestetilbydere skal ha tilsiktet effekt som effektivt virkemiddel for å fremme forbedringer og økt produktivitet i tjenestene.

– Hvis forslaget om kompensasjon for historiske pensjonsforpliktelser gjennomføres vil NHO spesielt påpeke at det da må anses at det er ryddet i historiske forhold, og at det fremover må være betingelser på like vilkår, skriver NHO i høringsuttalelsen.

Bli den første til å kommentere på "Ber staten fjerne ideelle aktørers tyngende «pensjons–ryggsekk»"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.