Brenner under føttene på vaskeri-gigant, Sykehusinnkjøp vil ha økt konkurranse

Anbud365: Brenner under føttene på vaskeri-gigant, Sykehusinnkjøp vil ha økt konkurranseStortingsrepresentant Morten Wold tok opp monopoltilstander i området tekstilvask i sykehusene med helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol.

Skriv ut artikkelen

Det brenner under føttene på Nor Tekstils dominerende markedsposisjon på området tekstilvask i sykehusene. Konkurransetilsynet stoppet for et par år siden bedriftens forsøk på å kjøpe opp konkurrenter, og Sykehusinnkjøp ser på hvorfor så få leverandører leverte anbud ved siste korsvei. Til tross for inndelingen den gang i elleve geografisk avgrensede delkontrakter ble nemlig Nor Tekstil AS tildelt ni av elleve deltilbud. Og hvorfor valgte bare 4 av 18 aktuelle norske leverandører å gi tilbud i forrige konkurranse i 2018? Dette var nylig tema på Stortinget.

I Stortingets spørretime forleden antydet nemlig stortingsrepresentant Morten Wold at det på området tekstilvask i sykehusene rådet tilnærmet monopoltilstander i markedet. – Dessverre ser vi at det har oppstått et tilnærmet monopol, der én aktør har 96 pst. av alle anbud. Det gjør det umulig for andre aktører å slippe til, slo han fast. Hvordan vil helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol sørge for at monopolet opphører, slik at flere aktører kan slippe til, var hans ærend.

Statsråden opplyste at Sykehusinnkjøp HF i 2018 gjennomførte en anskaffelse på vegne av 13 helseforetak. Markedsanalysen til Sykehusinnkjøp HF i forkant av anskaffelsen identifiserte 18 aktuelle leverandører. Basert på dialog med markedet og anskaffelsens mål om å stimulere til konkurranse ble anskaffelsen delt inn i elleve geografiske deltilbud, slik at lokale aktører kunne konkurrere på lik linje med nasjonale aktører i de ulike geografiske avtaleområdene. Dette, kombinert med strategiske føringer som tilstrekkelig lang avtaletid, opptil åtte år, og tilstrekkelig lang implementeringstid av ny avtale, skulle stimulere til økt konkurranse.

Fire av 18 leverte tilbud

Anbudsrunden endte med at fire leverandører kom med tilbud. Til tross for inndelingen i elleve geografisk avgrensede delkontrakter ble Nor Tekstil AS tildelt ni av elleve deltilbud. Dette speiler Nor Tekstils sterke markedsposisjon i Norge, konstaterte helse- og omsorgsministeren.

Sykehusinnkjøp HF er nå i gang med forberedelsene til neste konkurranse. Helseforetaket analyserer markedet for vaskeritjenester både i Norge og andre nordiske land. Det vil bli gjennomført dialogmøter med alle interessenter i Norden. Man vil spesielt fokusere på hvorfor bare 4 av 18 aktuelle norske leverandører valgte å gi tilbud i forrige konkurranse i 2018.

Dialog med Konkurransetilsynet

Sykehusinnkjøp HF vil ha dialog med Konkurransetilsynet i denne fasen. Konkurransetilsynet overvåker bransjen tett og har senest i 2019 stoppet et oppkjøpsforsøk av konkurrerende virksomhet fra Nor Tekstil AS. Basert på markedsdialogen vil helseforetakene og Sykehusinnkjøp HF utarbeide en ny anskaffelsesstrategi for avtaleområdet der man bl.a. vil søke å legge til rette for økt konkurranse.

Helse- og omsorgsminister Kjerkol sa seg betenkt over at så få leverandører når opp i konkurranse: – Jeg vil vise til den dialogen som Sykehusinnkjøp HF har med Konkurransetilsynet i denne fasen i forkant av at man forbereder en ny anbudsrunde, også med tanke på at dette er en aktør som kjøper opp andre. Det vi ønsker, er å legge til rette for at norske leverandører kan være med og ta oppdrag for vår felles helsetjeneste, men vi er også åpne for at det skal være mulig å drive denne tjenesten i egenregi for de helseforetakene som ønsker å gjøre det.

Bli den første til å kommentere på "Brenner under føttene på vaskeri-gigant, Sykehusinnkjøp vil ha økt konkurranse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.