Eksplosjonsartet interesse for gjenbruk-satsing i helseforetak – sparer millioner og miljø

Anbud365: Eksplosjonsartet interesse for gjenbruk-satsing i helseforetak - sparer millioner og miljøMarit Søderstrøm er møbelrådgiver i helseforetaket Vestre Viken, og har en nøkkelrolle i foretakets arbeid med sirkulære anskaffelser. Ingen andre i landet har en liknende stilling, så vidt vites, men en slik kan åpenbart raskt spares inn om man bruker erfaringene fra Vestre Viken.

Skriv ut artikkelen

Sykehusene i helseforetaket Vestre Viken er helt i front i sykehussektoren når det gjelder å legge til grunn sirkulære anskaffelser. Det er først og fremst møbler det handler om. Rundt halvparten av alle møblene de har anskaffet på sykehusene i Vestre Viken siste året, er gjenbruk. Og det er ikke bare miljøgevinster, som redusert avfallsmengde, men også besparelser: 2019 en mill og 2020 opp mot 2 mill. Og interessen har eksplodert: Bare i 2020 kom 670 forespørsler på mail, 350 befaringer med innhenting av tilbud og bestilling – og involvert i 35 ulike prosjekter, noen små og noen store.

I den reviderte miljøpolicy’en til Sykehusinnkjøp heter det at man i alle anskaffelser skal vurdere om det kan stilles krav eller kriterier som gir leverandører et insentiv til å gjøre produktet eller tjenesten mer sirkulær. Det dreier seg om sirkulære anskaffelser. Noen helseforetak, som Vestre Viken, har allerede skaffet seg noe erfaring.

I Vestre Viken er det ansatt en egen møbelrådgiver, Marit Søderstrøm, i 50% stilling.

Hun er møbelforvalter og har ansvar for alt av møbler i sykehusene, det være seg stoler, bord, sofaer eller kontorpulter. Målet er mest mulig gjenbruk. Med bakgrunn som seksjonsleder for renhold og tekstil i Vestre Viken har hun god peiling på hva slags møbler og interiør som passer seg på sykehus.

Smittevern og standardisering

Smittevern og langtidsbruk av møbler er viktig. Målet er å gjenbruke mest mulig av møblene som allerede er på sykehusene. Dersom de er slitte eller ødelagte, blir de fikset ved hjelp av en fast leverandør. Anslagsvis rundt halvparten av alle møblene de har anskaffet på sykehusene i Vestre Viken siste året, er gjenbruk.

Standardisering er et annet nøkkelord, både internt i skjæringspunktet mellom innkjøp, brukere, smittevern og renhold, og i dialog med leverandørene. Vestre Viken har nå standardisert enkelte møbler, slik at det er enklere å gjenbruke disse møblene ellers i foretaket. Det gjør det lettere for ulike avdelinger å finne riktig type møbler og inventar til sin avdeling. De leverandørene som Vestre Viken har, bruker materialer som er miljøvennlig og bedriftene er ISO-sertifiserte.

Godt for lommeboken

I tillegg til at det er godt for miljøet at sykehusene bruker møbler igjen og igjen, er det også godt for lommeboken. Bare i 2020 er besparelsen beregnet til ca. to mill., ifølge 2020-rapport fra Vestre Vikens møbelforvaltningen. Stikkord er gjenbruk, trekke om møbler, kjøpe brukt og bli involvert i flere ulike prosjekter som er iverksatt dette året.

I tillegg kommer besparelse på avfall og CO2.

I fjor hadde møbelforvaltningen ca. 92 henvendelser fra ulike avdelinger, der de allerede hadde hentet inn tilbud fra Kinnarps. Avdelingene mente møblene var altfor dyre. Etter noen runder, kunne tilbudene oftest halveres. Eksempelvis kan en kontorpult koste mer enn 10 000 kr- Vestre Viken har avtale på 160 x 80 pult til ca. 2800,-. Prosjekter der man får tilbud på flere hundre tusener av kroner, kan halveres ved at man velger andre typer møbler av avtaleleverandør. En erfaring er at det er viktig å formidle at avtaleprodukter må kjøpes for å få rabatt hos leverandør.

Bli den første til å kommentere på "Eksplosjonsartet interesse for gjenbruk-satsing i helseforetak – sparer millioner og miljø"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.