En samlet presse bak krav fra legemiddel-ekspert om åpenhet om priser

Anbud365: En samlet presse bak krav fra legemiddel-ekspert om åpenhet om priserTorfinn Aanes, mindretall i en ekspertgruppe, får full støtte fra en samlet presse i krav om åpenhet om legemiddelpriser. Hans kunnskap om legemiddelmarkedet bygger på erfaringer med å forhandle rabattavtaler om legemidler for sykehus fra 1992.

Skriv ut artikkelen

Norges kanskje mest erfarne legemiddel-forhandler, Torfinn Aanes, har en samlet presse i ryggen når han i en ekspertgruppe tar til orde for åpne avtalepriser på legemidler som konkurranseutsettes i anbud for spesialisthelsetjenesten. Presseorganisasjonene tordner i sitt høringssvar mot konklusjonen i rapporten om at legemiddelpriser skal holdes hemmelig. Aanes forhandlet rabattavtaler om legemidler for sykehus fra 1992 og før han satte i gang, hadde ingen sykehus i Norge slike avtaler.

Det dreier seg om rapporten fra Ekspertgruppen om åpenhet nedsatt av Helse- og omsorgsdepartementet, med tittel «Tillit til prioriteringer – økt åpenhet, medvirkning og kompetanse». Til rapporten kom det et felles høringssvar fra Norsk Presseforbund, (NP), Norsk Redaktørforening (NR), Norsk Journalistlag (NJ), der det slås fast at pressen ikke støtter konklusjonen i rapporten om at legemiddelpriser skal holdes hemmelig.

Tilsløring

Hemmelighold gjør at prioriteringene norske helsemyndigheter gjør, tilsløres for norsk befolkning, heter det i høringssvaret. Offentligheten kan ikke delta i debatten om hvordan ulike pasientgrupper prioriteres, fordi beslutningene blir tatt i lukkede rom. Mediene har ingen mulighet til å kontrollere helsemyndighetenes prioritering og praksis.

Presseorganisasjonene mener utredningen er ensidig og tar utgangspunkt i feil premiss. Det er krav om åpenhet som må begrunnes, og ikke hemmelighold.

Vesentlig mangel

Gruppen har ikke vurdert det juridiske grunnlaget for å holde medisinpriser hemmelige, skriver presseorganisasjonene. Dette mener de er en vesentlig mangel ved utredningen, som gjør at den alene ikke kan danne grunnlag for en stortingsmelding, og en beslutning om at prisene fremdeles skal holdes hemmelig. De viser her til Grunnloven § 100 (5) der det heter:

“Alle har rett til innsyn i dokumenta til staten og kommunane og til å følgje forhandlingane i rettsmøte og folkevalde organ. Det kan i lov setjast grenser for denne retten av omsyn til personvern og av andre tungtvegande grunnar”. Dette grunnleggende utgangspunktet må vurderes før man gjør hensiktsmessighetsvurderinger.

Støtte til mindretall

Presseorganisasjonene støtter utvalgets mindretall gjengitt i kap 8.4. Det skal være åpne avtalepriser på legemidler som konkurranseutsettes i anbud for spesialisthelsetjenesten, etter at avtalene er inngått, slås det fast. Også de øvrige merknadene fra mindretallet får støtte fra pressens representanter.

Mindretallet det vises til, er ingen hvemsomhelst når det gjelder legemiddelmarked og priser. Torfinn Aanes var leder/direktør for Legemiddelinnkjøpssamarbeidet (LIS) fra etableringen i januar 1995 og frem til 2017. Før 1992 hadde ingen sykehus i Norge rabattavtaler om legemidler. Hans kunnskap om legemiddelmarkedet bygger på erfaringer med å forhandle rabattavtaler om legemidler for sykehus fra 1992. LIS er i dag en del av Sykehusinnkjøp.

Bli den første til å kommentere på "En samlet presse bak krav fra legemiddel-ekspert om åpenhet om priser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.