Europeisk studie løfter frem Sykehusinnkjøp: Beste praksis og topp besparelser

Anbud365: Europeisk studie løfter frem Sykehusinnkjøp: Beste praksis og topp besparelserKonstituert avdelingsleder Erik Sagdahl i Sykehusinnkjøp sier at vi i Norge er kommet langt i å tilpasse innkjøp av legemidler til markeds- og konkurransesituasjonen.

Skriv ut artikkelen

Sykehusinnkjøp følger i det alt vesentlige anerkjent europeisk beste praksis ved innkjøp av legemidler. Det fremgår av en studie fra EU-kommisjonen som omfatter offentlige anskaffelser av legemidler i 32 europeiske land og analyse av innkjøp av legemidler i disse landene. Når det gjelder å oppnå besparelser ved legemiddel-kjøp, er Norge dessuten helt i spiss i Europa.

Av EU-kommisjonens studie – Study on best practices in the public procurement of medicines – fremgår det at Sykehusinnkjøp har bidratt med kunnskap om anskaffelser og anbudsprosedyrer til studien. I den endelige studien fremheves helseforetakets anbudsprosedyrer som gode eksempler. Studien viser også at Norge følger de fleste eksemplene på beste praksis når det kjøpes medisiner til sykehusene. Dette gjelder f.eks. en differensiert tilnærming til innkjøp, bruk av miljøkriterier og ikke minst tett dialog med leverandørmarkedet i forkant av anskaffelsene.

Besparelser

Det fremgår også i studien at omfanget av besparelser i nasjoner med sentralisert legemiddelkjøp varierer fra marginalt til betydelig. Eksempelvis er besparelsene i Kroatia om lag 1% i 2029, men si Danmark og Norge henholdsvis 42,3 og 49% sammenliknete med detaljpriser i 2021.

«Æren» tilskrives LIS-modellen (Legemiddelinnkjøpssamarbeid), som ikke bare gir resultater på pris, men har også et system for forberedelse av anskaffelser som gir kvalitative virkninger. Under behovsfasen samles anerkjente eksperter på aktuelle medisin-grupper som forbereder anskaffelsen og utarbeider anbefalinger for bruk av de valgte legemidlene. Selv om det enkelte sykehus ikke er forpliktet til å delta i den sentraliserte anskaffelsen, tas det produktet som får kontrakt, i stor grad i bruk, heter det i studien.

Erfaringsutveksling svært viktig

Om funnene i rapporten sier konstituert leder for avdeling anskaffelser i divisjon legemidler i Sykehusinnkjøp, Erik Sagdahl, i et oppslag på helseforetats nettsted:

– I Norge har vi kommet langt i å tilpasse innkjøp av legemidler til den konkrete markeds- og konkurransesituasjonen. Europeisk samarbeid har vært en viktig suksessfaktor for å oppnå dette. Erfaringsutveksling mellom de europeiske landene er svært viktig fordi vi gang på gang opplever å stå ovenfor tilsvarende utfordringer. Legemiddelmarkedet er i konstant endring og vi må hele tiden finne gode løsninger for innkjøp av legemidler. Ved å lære av hverandre kan vi raskere finne frem til disse løsningene.

Bli den første til å kommentere på "Europeisk studie løfter frem Sykehusinnkjøp: Beste praksis og topp besparelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.