Evaluering av anbudsregime i NAV for å sammenlikne bl.a. med egenregien

Anbud365: Evaluering av anbudsregime i NAV for å sammenlikne bl.a. med egenregien- Antall tilbydere i Agder viser at det har vært god konkurranse, understreket arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie (t.v.) i et svar til stortingsrepresentant Kari Henriksen (a) som gjaldt anbudsregimet i NAV.

Skriv ut artikkelen

Arbeids- og sosialdepartementet har igangsatt en ekstern evaluering av oppfølgingstiltaket, der bl.a. resultater av anbudsregimet sammenlignes med tidligere gjennomføringer i forhåndsgodkjente bedrifter og oppfølgingstiltak i NAVs egen regi. Sluttrapport skal etter planen foreligge i juni 2020, opplyste arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie i et svar på et skriftlig spørsmål fra Stortinget.

Stortingsrepresentant Kari Henriksen (A) trakk i sitt spørsmål fram det forhold at en tiltaksleverandør, Frisk, hadde fått hele anbudet på Nav tiltak i Agder. Selv om vektingen var 70 på kvalitet og 30 på pris, og blant annet AVIGO i Lillesand leverte best på kvalitet, tapte de. Bransjeforeningen mener dette strider mot regjeringens intensjoner om mangfold. På den bakgrunn lurte hun på om dette var i tråd med regjeringens intensjoner og vil regjeringen komme til Stortinget med en evaluering av anbudsregimet i Nav?

– Anbudsutsettingen av avklarings- og oppfølgingstiltakene i 2015 hadde som mål å forenkle regelverket for arbeidsmarkedstiltakene, bidra til økt mangfold og sikre økt kvalitet i det samlede tiltakstilbudet, slo arbeids- og sosialminister Anniken Hauglie fast, og:

Sikre leverandørmangfold

– For å sikre leverandørmangfold er det bl.a. satt kvalifikasjonskrav som er forholdsvis enkle å oppfylle og det er ikke krav til å ha bemanning eller lokaler på plass på tilbudstidspunktet, fremholdt statsråden. Det er kun krav til kompetanse og lokaler som tilbyder må oppfylle dersom man vinner. Dette er gjort for å bidra til at også små tilbydere kan delta i konkurransen. Direktoratet har også oppfordret fylkene til å sikre god tid mellom signering og iverksettelse av avtalen, slik at leverandør får tilstrekkelig mulighet til å skaffe lokaler og bemanning.

I veiledningen til konkurransegrunnlagene beskrives muligheten for å inngå parallelle rammeavtaler slik at også tiltaksarrangører som ønsker å tilby få plasser, får mulighet til å vinne kontrakter. Det gis videre informasjon om muligheten for å begrense antall kontrakter som én og samme leverandør kan vinne i et fylke. Direktoratet opplyser at NAV Agder har vurdert disse to mekanismene, men at de har kommet fram til at de ikke er hensiktsmessige i deres fylke.

Mottok 18 tilbud

I Agder ble det mottatt 18 tilbud på tiltaket avklaring, hvorav ett ble avvist. Konkurransen var inndelt i tre tjenesteområder. Her ble Oppfølgingsenheten Frisk vurdert til å ha høy kvalitet, men marginalt lavere kvalitet enn tilbyderen Avigo. Oppfølgingsenheten Frisk hadde imidlertid en mer konkurransedyktig pris enn Avigo og vant dermed sammenlagt de tre tjenesteområdene innen avklaringstiltaket. For tiltaket oppfølging ble det mottatt 20 tilbud, hvorav ett ble avvist. Her ble Oppfølgingsenheten Frisk vurdert til å ha høyest kvalitet i alle seks tjenesteområdene i tillegg til å ha en konkurransedyktig pris.

– Antall tilbydere i Agder viser at det har vært god konkurranse, understreket Hauglie i sitt svar. Direktoratet vurderer at konkurranseutsetting har ført til bedre resultater for brukerne og økt kvalitet i tiltakene. Resultatet av konkurransene har blitt at NAV Agder har fått en leverandør av disse tiltakene med høy kvalitet og konkurransedyktig pris. For øvrig kan det som følge av anbudsregimet bli utskiftninger i leverandører når kontrakter skal utlyses på nytt etter utløp av en kontraktsperiode. Samtidig er direktoratet opptatt av leverandørenes rammebetingelser og behov for forutsigbarhet.

Bli den første til å kommentere på "Evaluering av anbudsregime i NAV for å sammenlikne bl.a. med egenregien"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.