Fem nordiske land med felles strategi for legemiddelkjøp

Anbud365: Fem nordiske land med felles strategi for legemiddelkjøpRepresentanter for de fem nordiske innkjøpsorganisasjonene som utgjør Nordisk legemiddelforum. Foran: Ólöf Þórhallsdóttir og Mikael Svensson, bak fra venstre: Steen Werner Hansen, Rannveig Alma Einarsdóttir, Flemming Sonne, Einar Andreassen, Kerstin Carlsson, Tommy Juhl Nielsen (foto: Sykehusinnkjøp).

Skriv ut artikkelen

I en ny, nordisk legemiddelstrategi for offentlige innkjøpere er det tre bærebjelker: Innovativt samarbeid om anskaffelser, leveringssikkerhet og en sterk nordisk stemme i markedet. Det er Nordisk legemiddelforum som har utviklet og nå lanserer sin nye strategi. Målsetninger og samarbeid på legemiddelområdet skal styrkes, heter det. Bak forumet står offentlige innkjøpsorganisasjoner i fem nordiske land.

Innkjøpsorganisasjoner fra Island, Norge, Sverige, Finland og Danmark stiftet Nordisk legemiddelforum i 2015. Sykehusinnkjøp representerer Norge i forumet.

Siden den gang er mye skjedd, derfor ny-utviklet strategi: Pandemien viste at legemiddelmarkedet er globalt og sårbart – med usikre forsyningslinjer og problemer med råvaretilgang. EU lanserte i 2020 en ny farmasøytisk strategi, som trolig vil lede til en revisjon av europeisk farmasøytisk lovgivning våren 2023. EU har også etablert HERA (Health Emergency Preparedness and Response Authority) for å bidra til å sikre tilgang til medisiner ved pandemi. I tillegg fortsetter kostnaden på medisiner i nordiske helsebudsjetter å øke grunnet endret demografi og nye, kostbare legemidler.

Innovativt samarbeid

Nordisk legemiddelforum har innenfor området innovativt samarbeid om anskaffelser bestemt seg for å legge vekt på tre områder: Nye og lovende legemidler, felles nordiske anskaffelser og Horizon scanning (sikre at all ny og viktig helse-teknologi blir identifisert og vurdert).

De nordiske landene har allerede gode erfaringer med felles anskaffelser på tvers av grensene. Landene har utarbeidet en felles anskaffelsesprosedyre som inkluderer miljøkriterier, som resulterte i at samarbeidet fikk den europeiske prisen «Innovation & Procurement Excellence» i 2022. Den nye, felles strategien viser at landene har klare ambisjoner om å bidra til det grønne skiftet, og om å bli sett på som bidragsytere for bærekraftige og innovative løsninger for anskaffelse av legemidler til offentlige helsevesen.

Avanserte behandlingsområder

Horizon scanning har hjulpet med å planlegge prosesser, forberede prisforhandling med leverandører, og organisere anbud i god tid. Avanserte behandlingsmetoder er også et fokusområde i Nordisk legemiddelforums nye legemiddelstrategi. Medlemmer fra alle landene har sett at det kan ta lang tid å få på plass avtaler på dette området, og de regner også med at avanserte behandlingsmetoder vil utgjøre en økende andel av ny medisinsk behandling i fremtiden.

Leveringssikkerhet et blant fokusområdene i den nye legemiddelstrategien. En viktig del av å styrke leveringssikkerhet er produksjon av medisiner til individuelle pasienter ved sykehusapotek. På grunn av dette har landene også ambisjoner om å dele kunnskap om utvikling og produksjon av slike reseptbelagte legemidler. I starten vil Nordisk legemiddelforum etablere en oversikt over alle områdene hvor landene i dag produsere slike medisiner. På lengre sikt håper landene at det vil være mulig å lagerføre dem.

Bli den første til å kommentere på "Fem nordiske land med felles strategi for legemiddelkjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.