Fire forbereder innovative anskaffelser for «trippel diamant»-prosjekter

Anbud365: Fire forbereder innovative anskaffelser for «trippel diamant»-prosjekter – Utvikling av nye løsninger gjennom bruk av KI, digitalisering av tjenester og arbeidsprosesser, er helt avgjørende for fornying og forbedring av offentlig sektor fremover. Vi trenger ordninger som Stimulab som bidrar til nettopp det, sier digitaliserings- og forvaltningsminister Karianne Tung (foto: Trond A. Isaksen).

Skriv ut artikkelen

Startskuddet er gått for fire «trippel diamant»-prosjekter i offentlig sektor. I disse dager forbereder fylkeskommunene Agder og Finnmark, samt Stavanger kommune og Politiet seg på hver sine innovative anskaffelser. Prosedyren som skal brukes, er konkurranse med forhandlinger. De skal skaffe seg en leverandørpartner for gjennomføring av sitt Stimulab-prosjekt, som skal løse tverrgående utfordringer med innovative løsninger. Medio juni blir det dialogmøte med leverandørmarkedet.

Valg av årets nye prosjekter er nettopp gjort, og dermed starter Stimulab-teamet samarbeid med hvert av prosjektene for å lage en oppdragsbeskrivelse som danner grunnlaget for den innovative anskaffelsen. Prosjekter som får støtte fra Stimulab, må forplikte seg til å følge en innovativ arbeidsmetode kalt «trippel diamant».

Valg av leverandør til høsten

Stimulab-teamet veileder prosjektene gjennom anskaffelsesprosessen fram til valg av leverandør i løpet av høsten 2024. Formalitetene omkring selve anskaffelsen håndteres av Digitaliseringsdirektoratet. Selve anskaffelsesprosessen tar ca. tre måneder fra utlysning til kontraktsinngåelse.

Stimulab er et samarbeid mellom Digitaliseringsdirektoratet (Digdir) og Design- og arkitektur Norge (DOGA), og har siden 2016 stimulert til innovasjon i offentlig forvaltning fra brukernes perspektiv.

Tverrgående utfordringer

Årets Stimulab-prosjekter skal jobbe på nye måter for å løse tverrgående utfordringer i samarbeid med flere. Målet er mer helhetlige og bedre tjenester for brukerne og en mer effektiv forvaltning. Alle de fire prosjektene stiller med egne midler.

Samlet kostnadsramme for årets fire Stimulab-prosjekter er 8,7 mill pluss opsjoner. De fire ble valgt fra totalt 19 søkere, opplyser Digitaliseringsdirektoratet:

  • Agder fylkeskommune skal sammen med kommuner i Listerregionen og Statsforvalteren finne løsninger på flokete arealplan-samarbeid.
  • Finnmark fylkeskommune vil utforske digitaliseringens rolle i et fylke med store avstander og mange utfordringer sammen med kommuner, næringsliv og frivilligheten.
  • Stavanger kommune ønsker som del av sin områdesatsing i Hillevåg å utforske hvordan det kan bli enklere å samarbeide om nærmiljøutvikling i planlegging og etablering av kommunale boliger.
  • Politiet ønsker ved bruk av KI og språkmodeller, å løse utfordringen med språkbarrierer i kommunikasjonen mellom politiet og innbyggere som ikke snakker norsk eller engelsk.

Innovative arbeidsmåter

Ordningen støtter statlige og kommunale virksomheter som våger å tenke nytt om roller og systemer, og som er villige til å endre disse for å levere bedre tjenester til brukerne. Gjennom tilskudd og faglig veiledning til enkeltprosjekter øker Stimulab innovasjonskapasitet og -kompetanse i de offentlige virksomhetene. Et viktig mål for Stimulab er bidra til at hele forvaltningen får økt kunnskap om og erfaring med innovative arbeidsmåter, med utgangspunkt i brukerbehov.

Alle økonomiske midler går i sin helhet til å anskaffe tverrfaglig kompetanse i markedet. Denne kompetansen består i hovedsak av designkompetanse ettersom Stimulab stiller krav om at prosjektene skal utvikles gjennom en designdrevet prosess, men også annen kompetanse som forvaltningskompetanse, teknologi og gevinstidentifisering etterspørres, avhengig av prosjektets behov. Sammen med valgte leverandører skal prosjektene gjennomføre en såkalt «trippel-diamant-prosess».

Bli den første til å kommentere på "Fire forbereder innovative anskaffelser for «trippel diamant»-prosjekter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.