Førkommersiell NAV-anskaffelse i kampen mot utenforskap blant unge

Anbud365: Førkommersiell NAV-anskaffelse i kampen mot utenforskap blant unge– For at vi i NAV skal kunne utvikle stadig bedre tjenester, trenger vi nytenkningen og innovasjonskraften som er i oppstartsbedrifter, eller hos andre, mindre aktører, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Skriv ut artikkelen

NAV søker nye løsninger for å hindre utenforskap blant unge. Gjennom en førkommersiell anskaffelse inviterer etaten nå ideelle aktører, oppstartsbedrifter og andre til å bli med i konkurransen om å videreutvikle avklaringstiltaket. Prosjektet «Unge på vei til jobb» er en del av regjeringens StartOff-satsing, og NAVs første innovative anskaffelse av arbeidsmarkedstiltak.  StartOff er et program som skal gjøre det enklere for offentlige virksomheter å hente ut innovasjonskraften i oppstartsmarkedet.

– Mange unge strever med å få fotfeste i arbeidslivet, og flere står i fare for å havne utenfor arbeidsmarkedet over lengre tid. Vi ser nå på ulike muligheter i arbeidet med å hjelpe flere av disse menneskene i jobb. Blant annet ønsker vi å finne ut av om det er alternative måter å gjennomføre arbeidsavklaring på, enn de vi benytter oss av i dag, sier arbeids- og velferdsdirektør Hans Christian Holte.

Utenforskapsmeldingen (St.Meld 32 (2020-2021) som kom tidligere i år, peker på at det kan være krevende for små aktører, eller aktører med nye ideer, å få innpass på tiltaksfeltet. Dette kan bety at nye løsninger som får flere i jobb eller utdanning, ikke blir prøvd ut. Målet med økt bruk av innovative anskaffelser på tiltaksområdet, er å styrke videre utvikling og fornyelse av virkemidlene.     – Vi er ikke misfornøyde med avklaringstiltaket slik det fungerer i dag, men vi er nysgjerrige på om det kan være andre måter å gjennomføre tiltaket på. Blant annet mener vi det er interessant å undersøke om det er tilnærminger som motiverer arbeidssøkerne til større egeninnsats og som gir mer eller bedre arbeidsutprøving. Dersom vi lykkes med prosjektet, vil vi etterspørre løsningene i senere, regionale anskaffelser, sier Holte.

Et av flere NAV-prosjekter i StartOff

Prosjektet «Unge på vei til jobb» er ett av flere NAV-prosjekt som anskaffes gjennom StartOff. Et annet prosjekt er «Rekrutteringsløsninger for brukertjenester», som henvender seg til teknologimiljøene, hvor oppdraget er å utvikle bedre brukertestverktøy.     – For at vi i NAV skal kunne utvikle stadig bedre tjenester, trenger vi nytenkningen og innovasjonskraften som er i oppstartsbedrifter, eller hos andre, mindre aktører. Dette gjelder hele offentlig sektor, og ofte har vi også sammenfallende utfordringer. Hvis vi klarer å finne nye løsninger gjennom slike prosjekter, for eksempel teknologiske løsninger eller bedre prosesser, vil de ikke bare komme NAVs brukere til gode, men alle som trenger den type løsninger, sier Holte.

NAV tilbyr en rekke tiltak og virkemidler for å hjelpe mennesker inn i/tilbake til arbeidslivet. Dette kan eksempelvis være kvalifiserende tiltak, oppfølgingstiltak, lønnstilskudd eller hjelpemidler. Flere unge mennesker er i en særlig sårbar situasjon med lite arbeidserfaring og ofte manglende formell kompetanse, og derfor er unge under 30 år en prioritert gruppe for bistand fra NAV.

Avklaringstiltak

Ett av tiltakene NAV tilbyr er det som etter tiltaksforskriften kalles for avklaring. Det er dette tiltaket NAV nå ønsker å utforske med nye ideer fra private aktører. Dette er et tiltak hvor formålet er å kartlegge og vurdere deltakerens arbeidsevne og eventuelle spesifikke behov for bistand for å skaffe seg eller beholde arbeid. NAV har med denne konkurransen satt av kr. 600 000,- til dette StartOff-prosjektet. Tilbudsfrist er 20. september.

Du finner konkurransene her.

Bli den første til å kommentere på "Førkommersiell NAV-anskaffelse i kampen mot utenforskap blant unge"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.