Forslag til mal skal sikre kjøp av sunn mat til det offentlige

Anbud365: Forslag til mal skal sikre kjøp av sunn mat til det offentligeKvalitet, som omfatter ernæringsmessig og sensorisk kvalitet samt hygienisk, miljømessig og etisk kvalitet bør samlet vektes høyere enn pris, fremhever Helsedirektoratet i et høringsnotat. På bildet helsedirektør Bjørn Guldvog (foto: Rebecca Ravneberg/Helsedirektoratet).

Skriv ut artikkelen

Offentlige innkjøpere skal få en oppskrift – en mal – på hva og hvordan de må kreve for å kunne kjøpe sunn mat. Et forslag til slik mal er nå på høring. Her finnes ernæringskrav og – kriterier med egnede formuleringer til bruk i kvalifikasjonskrav, kravspesifikasjoner, tildelingskriterium og kontraktsvilkår. Dessuten anbefales det at arbeidet med og anskaffelser av mat, drikke og måltider, bør forankres i en egen strategi, eller som del av interne planer eller temaplaner.

Helsedirektoratet har sendt på høring et forslag til mal for bruk av ernæringskrav og -kriterier ved anbud/innkjøp av matvarer, drikke og måltider i offentlig sektor. Høringsfristen er 19. desember. Hensikten med høringen er å gjøre malen så bra og brukervennlig som mulig. Det å ivareta ernæringsmessig kvalitet ved anbud/innkjøp er det sentrale i dokumentet. Direktoratet er også interessert i å få eksempler på benyttede ernæringskriterier i anbud og verktøy/modeller benyttet.

Helsedirektoratet gir i malen forslag til krav og kriterier som kan stilles i anbudskonkurranse for å fremme ernæringsmessig kvalitet av mat og drikke/måltider. Det gjelder offentlig innkjøp til virksomheter som barnehager, skoler, SFO og kantiner mv. Hovedmålgruppe for denne delen er oppdragsgivere som har mat- og ernæringsansvar for planlegging og innkjøp av mat og drikke i “ikke-heldøgns” forpleining i offentlig sektor.

Forankres i egen strategi

Arbeidet med og anskaffelser av mat, drikke og måltider, bør forankres i en egen strategi, eller som del av interne planer eller temaplaner i fylke, kommune eller annen offentlig virksomhet, skriver direktoratet. Klar ansvarsfordeling, opplæringsrutiner og beskrivelse av tilbudet, er viktig i kvalitetssikringsarbeidet. Internkontroll er et styringsverktøy som gjør det enklere å tilby og fremme sunne valg og ivareta dette ved innkjøp og anbud og i oppfølging av kontrakten.

Kriteriesettet inkluderer forslag til kvalifikasjonskrav, kravspesifikasjoner, tildelingskriterium og kontraktsvilkår.

Kvalifikasjonskrav/kravspesifikasjoner

Avhengig av hvilke produkter som er aktuelle i det enkelte anbud, må tilbyder kunne levere mat- og drikkevarer, råvarer, hel- og halvfabrikata, som følger nøkkelhullkriteriene, eller tilsvarende, innenfor næringsmiddelgruppene i Nøkkelhullforskriften. Tilbyder skal levere næringsdeklarasjon på alle produkter, samt for ferdig tilberedt vare der det er aktuelt.

For produkter og/eller måltider i anbudet som ikke omfattes av Nøkkelhullforskriften, må tilbyder kunne levere produkter og/eller måltider med begrensede mengder mettet fett, salt og sukker og/eller mye fiber sammenliknet med andre varianter i markedet, der det er mulig.

Tilbyder må synliggjøre alle nøkkelhullmerkede produkter i sine innkjøpsportaler, bestillingssystem, produktlister og øvrig markedsrelatert informasjon.

Tildelingskriterium

I tillegg til angitte minstekrav, vil oppdragsgiver i vurderingen av ernæringsmessig kvalitet vektlegge:

  • I hvor stor grad tilbyder tilbyr nøkkelhullprodukter (eller tilsvarende) innen de produkt-/måltidskategorier anbudet gjelder og som kan få Nøkkelhullet.
  • Alternativt, andel produkter med tilnærmet likt næringsinnhold som nøkkelhullkravene, som tilbys.
  • For produkter og/eller måltider som ikke omfattes av Nøkkelhullforskriften, vil foretrekkes, når relevant, varianter med forholdsmessig mindre mettet fett, salt og sukker og/eller mer fiber enn andre varianter i markedet.

Kvalitet, som omfatter ernæringsmessig og sensorisk kvalitet samt hygienisk, miljømessig og etisk kvalitet bør samlet vektes høyere enn pris, fremhever Helsedirektoratet. Dette har blitt sterkt fremhevet av fremtidige brukere i utviklingsarbeidet. En fordelingsnøkkel kan være: Kvalitet 60% pris 40%.

Bli den første til å kommentere på "Forslag til mal skal sikre kjøp av sunn mat til det offentlige"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.