God utvikling i markedet for journalløsninger, klart for kommuner og helseforetak

Anbud365: God utvikling i markedet for journalløsninger, klart for kommuner og helseforetakRegjeringen jobber med å få på plass en helseteknologiordning som vil gi insentiver til kommuner og helseforetak som går til anskaffelse av bedre løsninger, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (foto: Esten Borgos, Borgos Foto AS).

Skriv ut artikkelen

Det norske leverandørmarkedet for elektroniske pasientjournalløsninger (EPJ) er godt rustet til å møte etterspørselen fra kommuner og helseforetak, fremgår det av en rapport fra analyseselskapet Gartner. – Det er godt nytt for kommuner og helseforetak som har behov for bedre digitale journalløsninger, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol. Tiden for de store, statlige prosjektene er forbi, konstaterer hun.

Analysefirmaet som fikk sitt oppdrag fra Direktoratet for e-helse, gjennomførte spørreundersøkelsen i markedet i perioden desember 2022 til februar 2023. Rapporten de har laget, drøfter utviklingen av leverandørmarkedet for EPJ-løsninger, hvordan behovene til kommunene og helseforetakene har endret seg, og hvilke nye teknologier som er tatt i bruk.

I tillegg viser rapporten at nye aktører har kommet til, og at også utenlandske aktører viser interesse for det norske markedet. Det er ikke lenger noen få leverandører som dominerer i markedet, slik at mulighetene som er tilgjengelig for kjøpende virksomheter har økt.  Både eksisterende leverandører og nye aktører lanserer nye produkttilbud, heter det, og skybaserte løsninger er økt i popularitet så vel i Norge som globalt.

Datadeling

Leverandørene er i økende grad påpasselig med å tilpasse seg til standarder som gjør det mulig å dele data mellomsystemer og andre kilder så som medisinske sensorer og instrumenter. Norge er i spiss når det gjelder bruk av åpne journalløsninger og betraktes som et område som mer umodne markeder fristes av.

– Det er et viktig mål for denne regjeringen å stimulere til godt og produktivt samarbeid mellom det offentlige og næringslivet på dette området. Denne rapporten viser at forholdene ligger godt til rette for det, sier helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkhol.

Godt nytt

– Denne rapporten gir et bilde av et levende og offensivt leverandørmarked. Det er godt nytt for kommuner og helseforetak som har behov for bedre digitale journalløsninger, sier helse- og omsorgsministeren. Regjeringen er opptatt av at det er kommunene som må gå foran for å sørge for at de får på plass gode og trygge journalsystemer som kan bidra til god samhandling. Tiden for de store, statlige prosjektene er forbi.

– Denne regjeringen vil gjøre ting enklere. Kommunene har behov for standardisering og veiledning, i tillegg til at risikoen tas ned. Slik kan de få på plass løsninger som passer deres behov. Det er blant annet derfor vi jobber med å få på plass en helseteknologiordning som vil gi insentiver til kommuner og helseforetak som går til anskaffelse av bedre løsninger, sier Kjerkol.

Bli den første til å kommentere på "God utvikling i markedet for journalløsninger, klart for kommuner og helseforetak"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.