Halden-prosjekt: Digitale innkjøpsløsninger må ta bedre hensyn til matsvinn

Anbud365: Halden-prosjekt: Digitale innkjøpsløsninger må ta bedre hensyn til matsvinn«Verdens beste kommune på digital matsvinnreduksjon» er navnet på det prosjektet Smart City Halden har gjennomført i samarbeid med Total CTRL og Smart Innovation Norway. På bildet prosjektleder for Smart City Halden, Hilde Marie Wold.

Skriv ut artikkelen

Med utgangspunkt i tall fra matsvinnmålingene i et prosjekt i Halden kommune ble det vist at matsvinn kan reduseres ved bruk av digitale løsninger. Og, konkluderes det med i erfaringsrapporten fra prosjektet, de digitale innkjøpsløsninger som finnes, må videreutvikles for å kunne ta hensyn til matsvinn på en bedre måte. Systemene tar f.eks. ikke hensyn til forbruk eller svinn. Tallene fra Halden- prosjektet er positive, og viser en reduksjon på totalt 166,5 kilo i CO₂ ekvivalenter på to uker.

Det var i et Smart City Halden-prosjekt med Klimasats-penger i ryggen at kommunen testet ut digitale løsninger for å måle og redusere matsvinn i kommunale kjøkken. Pilotprosjektet inkluderte helseinstitusjoner, barnehager og skoler. Gjennom kartlegging av rutiner og intervjuer med deltagere i prosjektet, er det etablert et kunnskapsgrunnlag for hvordan mat håndteres.

I løpet av prosjektet fant kommunen at dagens digitale løsninger for innkjøp av mat bare er designet og optimalisert for effektivt innkjøp og distribusjon. Systemene tar ikke hensyn til forbruk eller svinn. Kommunen er fornøyd med at prosjektet har økt bevisstgjøringen rundt matsvinn i sykehjem og barnehager.

Matsvinnmålinger

Innledningsvis ble det gjennomført matsvinnmålinger for å få på plass et datagrunnlag å jobbe ut ifra. Asplan Viak beregnet at kommunens innkjøp av matvarer i 2016 sto for ca. 8 % av kommunens totale klimagassutslipp og tilsvarte et høyere CO₂-utslipp per

innbygger enn hos nabokommunene. Prosjektets mål var å innføre en digital løsning for å kartlegge om dette ga bedre oversikt til de som har ansvar for å håndtere mat i kommunale enheter, og hvordan dette ville påvirke matsvinnet – den andel mat som kan spises, men blir kastet.

Det ble inngått et utviklingsprosjekt med TotalCtrl AS, som etablerer digitale løsninger for bedre kontroll over matvarer. Testløpet for utvikling sammen med leverandøren var med å løfte innsiktsarbeidet i hvordan mathåndteringen er på de ulike enhetene, heter det i en erfaringsrapport fra prosjektet. Mot slutten av prosjektperioden ble det gjennomført en pilotperiode hvor deltagere benyttet løsningen på daglig basis og avsluttet med ny måling av matsvinnet.

Tall fra prosjektets målinger

Tallene fra målingene indikerte at den digitale løsningen er med å løfte fokuset på mathåndtering og matsvinn. Samtlige avdelinger som benyttet løsningen, har et redusert matsvinn i antall kilo, mens i avdelingene som ikke benyttet løsningen, var det derimot gått opp. Tallene fra dette prosjektet er positive, og viser en reduksjon på totalt 166,5 kilo i CO₂ ekvivalenter på to uker, heter det.

Bli den første til å kommentere på "Halden-prosjekt: Digitale innkjøpsløsninger må ta bedre hensyn til matsvinn"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.