Helseministeren: Ta hensyn til de små og nye

Anbud365: Helseministeren: Ta hensyn til de små og nyeSkal f.eks. et laboratorium fra en liten aktør kunne inngå anbud med et regionalt helseforetak, krever dette forutsigbarhet for denne aktøren.

Skriv ut artikkelen

Nei, helseministeren ville ikke instruere helseforetakene til å gi små anbudsvinnere mer tid til å komme i orden når de vant en konkurranse. Men han gjorde det klart i et svar i Stortinget at helseforetakene må ta hensyn til tjenesteleverandørers behov for forutsigbarhet og legge til rette for etablering av nye.

Det var Olaug V. Bollestad (KrF) som i Stortinget tok opp problemstillingen. Hun spurte helse– og omsorgsstatsråd Bent Høie om tidsvinduet fra et anbud er signert til oppstart kunne økes fra 3 til 6 måneder. Dette, sa hun, kunne han ta opp i oppdragsdokumentene til helseforetakene.

– Mindre private aktører både innen rus og somatikk har problemer med å komme i posisjon til å “vinne” anbud når de regionale helseforetakene utlyser anbud, påpekte hun. Store aktører med økonomiske muskler har andre muligheter og kan ta risiko, fordi de har muligheter og ryggrad til også å tape et anbud.

 

Økonomisk ryggrad

Skal f.eks. et laboratorium fra en liten aktør kunne inngå anbud med et regionalt helseforetak, krever dette forutsigbarhet for denne aktøren. Dette fordi aktøren skal, om aktøren får anbudet, investere i utstyr, bygninger og ansatte. Det har en liten aktør ikke mulighet for å gjøre før de med sikkerhet vet at de får anbudet, fordi de ikke har økonomisk ryggrad uten de vet at de er sikret anbudet.

Om den mindre aktøren får tilslaget, er det, ifølge Bollestad, også for kort tid mellom signert avtale og oppstart, da det tidsvinduet ofte bare er 3 måneder. Dette blir for kort tid for aktøren til å skaffe utstyr, sikre bygninger og ansatte mer personell. Dermed blir det en grunn for å ikke kunne takke ja om de får et anbud.

 

Åpne for nye

Statsråd Høie sa i sitt svar man må gjennomføre offentlige anskaffelser av helsetjenester på en måte som åpner for at nye tjenesteleverandører kan inngi tilbud og delta i konkurranser på en effektiv måte. – Dette er både den offentlige helsetjenesten og folket tjent med, fortsatte han. Siktemålet må være at en har en effektiv bruk av spesialisthelsetjenestens samlede ressurser til pasientens beste. Jeg mener at bruk av frister må vurderes konkret ved den enkelte anskaffelse, men forutsetter at en her søker å ivareta tjenesteleverandørenes behov for forutsigbarhet.

Han henviste også til en rettsavgjørelse fra 2012 i Inntrøndelag tingrett som har berørt denne problemstillingen. I den aktuelle saken hevdet saksøker, et privat røntgeninstitutt, at 10-12 uker er minimumstiden for å etablere et komplett røntgeninstitutt. Tingretten fastslo at det må kunne kreves at leverandører som ønsker å etablere seg starter forberedelser, innenfor rimelige kostnader og risiki, for å etablere lokaler, for eksempel ved intensjonsavtaler, søknader til offentlige myndigheter, kontakt med mulige ansatte før en eventuell tildeling av kontrakt.

 

Bli den første til å kommentere på "Helseministeren: Ta hensyn til de små og nye"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.