Hvorfor er anbud så firkantet, spurte lokale mat-produsenter

Anbud365: Hvorfor er anbud så firkantet, spurte lokale mat-produsenter- Det er også mulig å dele opp konkurransen slik at mindre leverandører av enkeltprodukter kan levere tilbud på det de har, sier seniorrådgiver Elisabeth Sandnes i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) i en samtale med Kjøkkenskriveren om kjøp av lokalprodusert mat.

Skriv ut artikkelen

Kommuner, også i Valdres, ser gjerne at lokale produsenter leverer, men mange sier at de ikke ønsker å levere til det offentlige. 60 lokalmat-produsenter ble invitert til dialogmøte i forbindelse med et kommunalt kjøp, men bare 10-15 møtte – og ingen leverte tilbud. Hvorfor er anbudet så firkantet, ble det spurt. Ofte er hindringen at man ber om mange produkter, mens de lokale produsentene bare har ett eller få produkter, mener seniorrådgiver Elisabeth Sandnes i Direktoratet for forvaltning og økonomistyring (DFØ) – og hun byr på fire gode råd.

Kjøkkenskriveren, som er fagorgan for Kost- og ernæringsforbundet, skriver om et seminar i regi av Statsforvalteren i Innlandet. Innkjøpskoordinator i Valdres Ole Torgeir Dokkebakke var der for å snakke om muligheter og utfordringer i forbindelse med innkjøpsavtaler. Og et av temaene ble kjøp av matvarer.

Bakgrunnen var at seks kommuner i Valdres hadde lagt ut en åpen anbudskonkurranse på matvarer til storhusholdning, primært sykehjem. Vekten var lagt på kvalitet, sortiment, service, pris og leveringsdyktighet. Et ønske fra kommunene var mer lokalmat på menyen, men resultatet av felleskonkurransen ble ingen lokale tilbydere. 60 småprodusenter i Valdresregionen var dessuten invitert til et dialogmøte, der bare 10-15 produsenter av lokalmat møtte opp.

Firkantede anbud

Hvorfor er anbudet så firkantet var en av tilbakemeldingene Dokkebakke fikk. Det kom også fram at ikke alle lokalmatprodusenter ønsker å levere til kommunal sektor. Innkjøpskoordinatoren poengterte at det innenfor innkjøpsavtalene finnes muligheter for å kjøpe inn mer lokalmat.

Kjøkkenskriveren har også tatt kontakt med Sandnes. De ville ha svar på hvorfor det kan være vanskelig å få lokalmat inn på kommunale kjøkken. Sandnes peker på at kommunale kjøkken har en del muligheter til å kjøpe inn mat fra mindre leverandører. En forutsetning er at man ikke allerede har inngått en avtale med for eksempel en grossist om at denne skal få levere varer for hele kommunens behov. På den måten skaper de handlingsrom til å kjøpe resten fra mindre leverandører, slik som kommunene i Valdres har gjort. Det går også an å dele opp slik at hver barnehage, sykehjem eller skole får sitt eget innkjøpsbudsjett eller å dele opp kontraktene i soner, sier hun.

Fire råd

Og hun gir råd:

  • Mange av de større leverandørene har lokale produkter i sitt sortiment.
  • Kartlegg behovet hos de forskjellige kjøkkenene og få deretter oversikt over leverandørmarkedet.
  • Finn ut om det finnes mindre produsenter som har lyst til å levere til det kommunale kjøkkenet.
  • Det er også mulig å dele opp konkurransen slik at mindre leverandører av enkeltprodukter kan levere tilbud på det de har.

Bli den første til å kommentere på "Hvorfor er anbud så firkantet, spurte lokale mat-produsenter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.