I mål med første anskaffelse med etisk handel som tildelingskriterium

Anbud365: I mål med første anskaffelse med etisk handel som tildelingskriteriumHensikten med å stille evalueringskrav for samfunnsansvar ved denne konkurransen var først og fremst å bevisstgjøre leverandørene, slik at de forhåpentligvis kan bidra til forbedring av forholdene for arbeiderne, sier prosjektleder Lisbeth Andrén i Sykehusinnkjøp.

Skriv ut artikkelen

Seks leverandører har fått «betalt» for sitt arbeid med etisk handel gjennom å kapre kontrakt med Sykehusinnkjøp for levering av engangshansker. I denne konkurransen ble etisk handel for første gang brukt som tildelingskriterium. Hensikten var først og fremst å bevisstgjøre leverandørene, slik at de og produsentene får vite at det lille ekstra de gjør for arbeiderne, har betydning. Dette var en «sped begynnelse», som Sykehusinnkjøp ønsker å videreutvikle og overføre til andre områder. – Vi vil stille kravet annerledes neste gang, sier prosjektleder Lisbeth Andrén i Sykehusinnkjøp.

Det var tidlig i mai i år at Anbud365 kunne fortelle at Sykehusinnkjøp for første gang prøvde ut etisk handel som tildelingskriterier i en konkurranse. I denne artikkelen finner du også tildelingskriteriet som ble benyttet.

Den aktuelle, nasjonale anskaffelsen gjaldt engangshansker til bruk ved undersøkelser i norske sykehus. Bakgrunnen for dette var både at det har vært store utfordringer akkurat i dette markedet, men også tilbakemeldinger fra leverandørene som ønsket «premiering» for å ha fokus på forholdene for arbeiderne på fabrikkene de kjøper hansker fra.

Kontrakter tildelt, ingen klager

Konkurransen er nå avsluttet, og kontrakter tildelt. Alle tilbydere, unntatt Procurator Sverige AB (hovedsakelig på grunn av høy pris), ble tildelt avtale for en type hansker: DMedical AS, Abena Hygiene AS, Onemed AS, Norengros AS, Mediq Norge AS og Mediplast AS. Andrén forteller til Anbud365 at det ikke er kommet klager i etterkant av konkurransen. Det kom heller ingen spørsmål i forbindelse med kravene til etisk handel i «Spørsmål og svar»-runden.

Andrén forteller at ved forrige anskaffelse veide kvalitet og pris likt (50/50), og etisk handel var bare kvalifikasjonskrav. Denne gangen veide samfunnsansvar 20% av tildelingskriteriet kvalitet, som igjen veide 60% av totalen (pris 40%). Alle leverandørene fikk godkjent på kvalifikasjonskravet.

Ble ikke avgjørende

– Tildelingskriteriet ble ikke avgjørende for valg av leverandør, sier hun. Dette skyldes at alle leverandører fikk omtrent like mange poeng for de fire kravene; 20-35 (av maks 40 mulige). 6 av 7 leverandører har oppgitt forhold for arbeiderne som er bedre enn minstekravene.

Hensikten med å stille disse kravene ved denne konkurransen var først og fremst å bevisstgjøre leverandørene, slik at de forhåpentligvis kan bidra til forbedring av forholdene for arbeiderne. En av leverandørene har eksempelvis svart: «Utover vår COC som er basert på LOP-konvensjoner har vi dessverre ikke enda hatt fokus på dette. Dette er absolutt et punkt vi ønsker å se nærmere på, slik at vi kan påvirke arbeidstagernes rettigheter utover de minstekrav som er satt».

«Sped begynnelse»

Prosjektleder Andrén fremhever at de fleste leverandørene har lagt ned mye arbeid i besvarelse og dokumentasjon, og de har videreformidlet kravene til produsentene slik at disse har vært med på å utforme svarene. – På denne måten får også produsentene vite at det lille ekstra de gjør for arbeiderne, får betydning. Ved denne anskaffelsen var evalueringskrav for samfunnsansvar en slags «sped begynnelse», noe som forhåpentligvis kan videreutvikles og overføres til andre områder, poengterer hun, og:

– Vi vil stille kravet annerledes neste gang. Kravet var stilt slik at leverandørene fikk uttelling for forhold som var bedre enn minstekravene i henhold til kravene i sentrale FN-konvensjoner, ILO-konvensjoner og nasjonal arbeidslovgivning, men det ga ingen rom for «trekk i poeng» ved brudd på minstekravene (for eksempel veldig høy husleie). Det var også leverandører som tilbød hansker fra fabrikker som ikke bruker migrasjonsarbeidere, så det ble vanskelig å sammenlikne. Disse måtte dermed få høyeste poengscore for kravet vedrørende forholdene for migrasjonsarbeidere. Neste gang må vi ta høyde for dette i kravet som stilles.

Andrén selv er heller ikke upåvirket: Etter den erfaringen jeg nå har fått, både etter besøk på fem hanskefabrikker i Malaysia og i arbeidet med anskaffelsen, har jeg blitt mer bevisst på hva jeg kjøper privat, og jeg har alltid etisk handel i tankene.

Bli den første til å kommentere på "I mål med første anskaffelse med etisk handel som tildelingskriterium"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.