Ideell aktør føler seg skviset i en anbudskonkurranse om sykehjemsdrift

Anbud365: Ideell aktør føler seg skviset i en anbudskonkurranse om sykehjemsdriftBjørn-Atle Hansen er rådmann i Alta kommune, der de har lagt ut 16 sykehjemsplasser på anbud – med kriterier som har vakt reaksjoner.

Skriv ut artikkelen

Vi kan ikke annet enn å ta til etterretning at det er de samme politiske partiene som nasjonalt snakker varmt om viktigheten av å ta vare på ideelle aktører, som i dette anbudet har fjernet forutsetningene for en lokal og ideell aktør. Kraftsalven kommer fra daglig leder i stiftelsen Betania Alta, Heidi Tangstad. Bakgrunnen er en anbudskonkurranse i Alta, der kravene og kriteriene er slik at stiftelsen ikke vil delta.

Styret i Betania Alta har besluttet at stiftelsen ikke vil være tilbyder i den åpne anbudskonkurransen om kjøp av 16 sykehjemsplasser som Alta kommune nå har kunngjort. Konsekvensen er at sykehjemsdriften ved stiftelsens sykehjem i Alta blir lagt ned fra 1. januar, går det fram av en pressemelding. Betania Alta er den største private stiftelsen som driver med omsorgstjenester på non-profitt basis i Finnmark. Begrunnelsen ligger i de økonomiske og driftsmessige utfordringer de ser i et anbud der forutsetningene i vesentlig grad er endret fra innholdet i dagens intensjonsavtale mellom Alta kommune og Betania Alta, om bl.a. videre drift av 35 plasser ved sykehjemmet, der det i dag er 75 ansatte i ulike stillinger.

Si opp tariffavtaler?

Som ideell (ikke-kommersiell) omsorgsaktør ønsker Betania Alta å være en arbeidsgiver med samme lønns-, arbeids- og pensjonsvilkår for alle yrkesgrupper i sin drift som offentlig sektor tilbyr. Slik anbudet er innrettet ble det ikke mulig å få lønnsomhet i driften uten å måtte si opp eksisterende tariffavtaler, ifølge stiftelsen. Den korte horisonten på anbudsperioden (2 år + ensidig Alta kommune opsjon 1+1 år) gjør det dessuten det utfordrende å beholde og utvikle et godt fagmiljø med de kvalitetsstandardene vi etterlever.

Anbudet er slik de ser det, er designet for en kommersiell aktør og har ikke et handlingsrom en ideell aktør kan operere innenfor. – Nå kan vi ikke annet enn å ta til etterretning at det er de samme politiske partiene som nasjonalt snakker varmt om viktigheten av å ta vare på ideelle aktører, i dette anbudet har fjernet forutsetningene for en lokal og ideell aktør, sier daglig leder i Betania Alta, Heidi Tangstad, til Finnmarks-medier, som skrev om saken først.

Betania Alta har sagt at de måtte hatt 35 plasser eller andre kriterier, dersom det skulle vært mulig å drifte sykehjemmet.

Vil ikke ha sosial dumping

– Det er trist at de ikke vil levere inn anbud, men det er en offentlig konkurranse og vi vet ikke enda om vi får tilbud fra andre aktører, sier rådmann i Alta kommune, Bjørn-Atle Hansen. Han begrunner at de nå har lagt ut de 16 sykehjemsplasser på anbud med hensynet til å følge loven om offentlige anskaffelser.

– Vi krever tariffavtaler. Men det er mange forskjellige tariffavtaler, som går på pensjon, med mer. Vi skal ikke ha sosial dumping! Men anbudskriteriene er i forhold til gjeldende regelverk, fastslår rådmannen.

Nå vil kommunen først se om det kommer inn anbud. – Kommer det ikke inn anbud, vil vi drive plassene i egen regi, ifølge rådmannen.

Bli den første til å kommentere på "Ideell aktør føler seg skviset i en anbudskonkurranse om sykehjemsdrift"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.