Ideell aktør i helsesektoren med kommersielle interesser

Anbud365: Ideell aktør i helsesektoren med kommersielle interesserStortingsrepresentant Ketil Kjenseth (v) - til venstre - spurte, og helse- og omsorgsminister Bent Høie svarte om ideelle.

Skriv ut artikkelen

Med oppkjøpet av Vertikal Helse AS som Landsforeningen for hjerte- og lungesyke (LHL) gjorde, ser vi en helt ny konstruksjon i norsk helsesektor, konstaterte stortingsrepresentant Ketil Kjenseth (v) i en begrunnelse til et spørsmål til helse- og omsorgsminister Bent Høie. Her står vi overfor en pasientorganisasjon og ideell aktør som blir vertikalt integrert og i stor grad kommersiell. Kjenseth minnet om «velferdsprofitører», som var et tema i årets valgkamp, og ville vite hva statsråden ville gjøre med slikt.

Kjenseth pekte på at LHL dermed er i ferd med å bli et konsern med betydelig økonomisk aktivitet i norsk helsesektor, hvor de konkurrerer med både offentlige og private aktører.

– Med oppkjøpet av Vertikal Helse AS, fortsatte Kjenseth, ser vi i tillegg en helt ny konstruksjon i norske helsesektor, hvor en pasientorganisasjon og ideell aktør blir vertikalt integrert og i stor grad kommersiell. Helseforsikringspasienter kan slik prioriteres til egeneide klinikker som enten har en ikke tidsbegrenset og ikke konkurranseutsatt kontrakt med de regionale helseforetakene eller har eller vil få en avtale om Fritt behandlingsvalg. Uansett vil staten, i en eller annen form, garantere for store deler av behandlingsutgiften.

Ingen klar definisjon av ideelle

Kjenseth minnet om at man i norsk lov ikke har noen klar definisjon av begrepet ideell aktør. Like fullt har ideelle aktører skattefritak og rett til momskompensasjon, så lenge økonomisk profitt ikke er formålet og et evt. overskudd går til sosiale tjenester til allmennheten eller spesielle grupper. Til forskjell fra rent kommersielle aktører.

Helse- og omsorgsstatsråden opplyste at selskapet Vertikal Helse AS ikke er et forsikringsselskap, men et forsikringsagentforetak. Det vil si at de har inngått en avtale med et eller flere forsikringsselskaper om å formidle forsikringsselskapets/-enes produkter. Men, fortsatte Høie:

Må være våkne

– Jeg deler like fullt representanten Kjenseth sin oppfatning om at det er grunn til å ha oppmerksomheten rettet mot hvilke konsekvenser det kan ha at helseforsikringsselskaper genererer pasienter til egeneide behandlingstilbud. Det samme kan gjelde tilfeller hvor sykehus eller andre leverandører av spesialisthelsetjenester eier virksomhet som tilbyr helseforsikring og tilfeller hvor disse er datterselskaper i samme konsern.

Statsråden hadde ingen kjennskap til andre tilfeller av vertikal integrasjon enn det LHL har oppnådd gjennom kjøpet av Vertikal Helse AS. Hans vurdering var dermed at det i dag er begrenset risiko for at vertikal integrasjon mellom forsikringsvirksomhet og virksomhet som tilbyr helsetjenester gir pasientene eller det offentlige en høyere regning.

Behov for reguleringer?

Men, konkluderte han, dette kan imidlertid endre seg: – Det er derfor grunn til å følge med på utviklingen i forholdet mellom tilbydere av helseforsikring og tilbydere av helsetjenester. Jeg vil også ta initiativ til en gjennomgang av behovet for å regulere forholdet mellom virksomhet som tilbyr helseforsikring og virksomhet som tilbyr helsetjenester.

Bli den første til å kommentere på "Ideell aktør i helsesektoren med kommersielle interesser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.