Ideelle: Ny veiledning, men ikke til de ferske reservasjons-endringene

Anbud365: Ideelle Ny veiledning, men ikke til de ferske reservasjons-endringene- Den nye veiledningen er et viktig virkemiddel for å legge til rette for bruk av ideelle leverandører av helse- og sosialtjenester. Formålet er å gjøre det enklere for oppdragsgivere å velge ideelle leverandører, sier næringsminister Iselin Nybø (V) (foto: Marte Garmann).

Skriv ut artikkelen

19. februar 2020 ble regelverket for offentlige anskaffelser endret. Inn kom muligheter for å reservere konkurranser om helse- og sosialtjenester for ideelle leverandører. Nærings- og fiskeridepartementet kommer senere med veiledning til disse bestemmelsene. Men en annen veiledning har nettopp sett dagens lys: Den viser handlingsrommet innenfor anskaffelsesregelverket for oppdragsgivere som ønsker å bruke ideelle leverandører, uten å reservere konkurranser for ideelle.

Veiledningen som nå foreligger er utarbeidet av Digitaliseringsdirektoratet. Den er et supplement til «Veileder for anskaffelse av helse- og sosialtjenester» fra Difi – nå Digitalseringsdirektoratet (Digdir) – våren 2017. Denne veiledningen behandler altså ikke de nye forskriftsbestemmelsene om å reservere konkurranser om helse- og sosialtjenester for ideelle, ffemgår det av nettsiden til Nærings- og fiskeridepartementet.

Veiledningen fra Digitaliseringsdirektoratet viser gjennom eksempler hvordan oppdragsgivere kan bidra til å styrke ideell sektor. Eksemplene er konkrete innkjøp som tidligere er gjennomført av ulike oppdragsgivere. Disse viser mulighetene for å vektlegge kvaliteter i tjenestetilbudet som er av betydning for brukerne, og som de ideelle aktørene tradisjonelt sett har lagt vekt på.

Myndighetsutøvelse

I tillegg forklarer veiledningen særreglene som gjelder for tjenester som er forbundet med myndighetsutøvelse, særlig tjenester som innebærer bruk av tvang. Den viser også hvordan brukervalgsordninger som faller innenfor anskaffelsesreglene, kan utformes for å legge til rette for ideelle leverandører.

Formålet med Digdir-veiledningen er å synliggjøre handlingsrommet innenfor anskaffelsesregelverket for oppdragsgivere som vil medvirke til å gjennomføre regjeringens mål om å styrke ideell sektor. – Vi har, heter det på anskaffelser.no, i stor grad belyst dette ved hjelp av eksempler vi har innhentet fra offentlige anskaffelser som er gjennomført. Vi gjør oppmerksom på at enkelte eksempler kan ha blitt kortet ned og omarbeidet for å tilpasses veiledningen.

Kort omtale av regelendringene

En kort omtale av de nye reglene er innarbeidet i Digdir-veiledningen, der det er relevant. I sluttfasen av arbeidet med denne veiledningen kom endringen i anskaffelsesregelverket, slik at man kan reservere konkurranser om helse- og sosialtjenester for ideelle leverandører. Endringene i regelverket trådte i kraft 19. februar 2020. 

– For å sikre fleksibilitet og felles forståelse med leverandørene, kan det være hensiktsmessig å benytte en anskaffelsesprosedyre med dialog. Dette åpner for forhandlinger, og gir muligheter for avklaringer, presiseringer og samkjøring underveis i gjennomføringen av anskaffelsen, fremgår det på anskaffelser.no. 

Bli den første til å kommentere på "Ideelle: Ny veiledning, men ikke til de ferske reservasjons-endringene"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.