Ingen plan for definisjon av «ideell aktør» – handlingsrommet gjelder

Anbud365: Ingen plan for definisjon av «ideell aktør» - handlingsrommet gjelderI Stortingets spørretime ville Audun Lysbakken (t.v.) vite hvilke planer næringsminister Jan Christian Vestre har for å lage en definisjon for hva en ideell aktør er.

Skriv ut artikkelen

Regjeringen har i dag ingen plan for når den lanserer et forslag til definisjon av hva en ideell aktør egentlig er. Næringsminister Jan Christian Vestre lovet Stortinget å komme tilbake når regjeringen hadde vurdert dette nærmere – en grundig vurdering med de beste intensjoner for de ideelle. Inntil videre er det bruk av handlingsrommet i anskaffelsesregelverket som gjelder.

Utgangspunktet var et spørsmål i Stortingets spørretime forleden fra Audun Lysbakken. Han ville vite om statsråd Vestre mente det var viktig å finne ut – «avgrense» – hva en ideell aktør var. I tillegg til krav om organisasjonsform gjaldt spørsmålet også å se på lønns-, pensjons- og arbeidsvilkårene for dem som jobber der.

Næringsministeren viste til Hurdalsplattformen, regjeringens politiske fundament, der det gode samarbeidet med ideelle innenfor helse og omsorg løftes frem som særlig viktig. – Som et ledd i dette arbeidet kan handlingsrommet i anskaffelsesregelverket utnyttes for å prioritere ideelle tjenesteytere og langsiktige avtaler basert på kvalitet, poengterte han. I arbeidet videre er gode og rettferdige lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår for alle, inkludert de ideelle, veldig viktig for regjeringen.

Velferdstjenesteutvalget

Statsråd Vestre trakk også frem innstillingen fra velferdstjenesteutvalget – «Private aktører i velferdsstaten». – Det er naturlig at vi nå i regjeringen vurderer hvordan disse funnene og rådene som ekspertutvalget foreslo, bør og kan eller eventuelt skal følges opp, fremholdt han.

Så var spørsmålet om når statsråden vil utrede for Stortinget mulige definisjonsformer for ideell virksomhet, slik at det offentlige trygt kan inngå avtaler uten å være underlagt reglene knyttet til anbud og konkurranse.

Grundig vurdering

Da svarte næringsministeren slik:

– Velferdstjenesteutvalgets rapport foreslo flere tiltak for økt transparens, som eierskap, organisering og økonomi innenfor velferdstjenestene. Utvalget foreslo som sagt bl.a. at det vurderes å opprette en registreringsordning for ideelle organisasjoner, etter modell av den ordningen som eksisterer for frivillige organisasjoner. Hvordan en slik definisjon eventuelt skal utformes, må vi få komme tilbake til etter at denne regjeringen har vurdert spørsmålet nærmere. Vi vil vurdere grundig hvordan vi best mulig kan legge til rette for at ideelle organisasjoner også framover kan være en viktig bidragsyter til det norske samfunnet.

Bli den første til å kommentere på "Ingen plan for definisjon av «ideell aktør» – handlingsrommet gjelder"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.