Inn i Sykehusinnkjøp med storkjøp–ambisjoner

Anbud365: Inn i Sykehusinnkjøp med storkjøp–ambisjonerAdm.dir. Kjetil M. Istad i Sykehusinnkjøp HF får i disse dager sine første operative ansatte. Helseforetakenes Innkjøpsservice (HINAS) og de ca. 50 ansatte blir en del av Sykehusinnkjøp HF.

Skriv ut artikkelen

Imorgen, 1.november, går Helseforetakenes Innkjøpsservice (HINAS) inn som en del av nystartede Sykehusinnkjøp, der adm. direktør dermed får tilført sine første operative ansatte. Men HINAS tar med seg ambisiøse «prosjekter»: Går for første gang utenfor helsesektoren og planlegger en møbelavtale i 100 mill–klassen – med «kjendisbedriften» NRK. I tillegg ser man på sikt også for seg å gjennomføre felles nordiske anskaffelser.

HINAS har siden 2003 drevet med nasjonale innkjøp på vegne de regionale helseforetakene, og selskapet er nå det aller første som går inn i helseforetaket Sykehusinnkjøp. Formelt sett skjer overdragelsen 1. november i år.

Rundt 50 ansatte i Vadsø, Tromsø og Oslo får dermed ny arbeidsgiver fra månedsskiftet. Disse blir også de aller første operative ansatte i Sykehusinnkjøp, som frem til nå bare har bestått av administrerende direktør. Senere utover høsten og vinteren innlemmes også innkjøpsmiljøene i de regionale helseforetakene i det nye selskapet, som samlet da blir ett av landets aller største og mest slagkraftige innkjøpsmiljøer.

Nordisk samarbeid

Men før HINAS som selvstendig enhet går inn i historiebøkene, skjer det ting:

Nordisk nettverk for innkjøp i sykehussektoren har nemlig nylig hatt sitt årlige møte, der hovedtemaet var hvordan man kunne styrke det innkjøpssamarbeidet mellom landene. Nettverket har hittil hovedsakelig vært en arena for å erfaringsdeling, men for første gang er fire nordiske land nå enige om et konkret samarbeid om innkjøp i sykehussektoren.

I løpet av de kommende to årene ønsker man å utvikle et samarbeid om kategoristyring, innkjøpsdata og nøkkelindikatorer samt opprettelse av et felles nordisk juridisk nettverk. I tillegg ønsker man også et tettere samarbeid om etisk handel. HINAS ser på sikt også for seg at vi kan gjennomføre felles anskaffelser i Norden. Det vil blant annet gi større innkjøpsmakt og forbedrede avtaler for sykehusene, sier adm. dir Harald Johnsen til nettstedet hinas.no.

Det nordiske samarbeidet ble i sin tid startet etter initiativ fra HINAS i Norge og Danske Regioner i Danmark. Når HINAS opphører og går inn som en del av nyetablerte Sykehusinnkjøp, vil man fortsette arbeidet for tettere nordisk samarbeid.

Møbelavtale med NRK

Og ikke nok med det: For første gang samarbeider HINAS med en aktør utenfor helsesektoren om en stor innkjøpsavtale. Frem til nå har HINAS bare gjennomført innkjøp på vegne av ulike aktører innen helsevesenet. Men i november lyser man ut en anbudskonkurranse for innkjøp av møbler sammen med NRK. Og mediebedriften sees på som en perfekt samarbeidspartner til et slikt prosjekt.

Dette pilotprosjektet gjør at HINAS og NRK nå sammen kan lyse ut det som blir en av landets største innkjøpsavtaler for møbler. Den totale verdien av avtalen vil ligge et sted mellom 100 og 150 millioner kroner årlig. Avtalen innebærer innkjøp av kontormøbler, sosiale møbler og publikumsmøbler.

Initiativet til samarbeidet ble tatt fra HINAS på sensommeren i år, og etter noen ukers dialog ble avtalen nylig inngått. I tillegg til fordelene med volum og logistikk, ser prosjektleder Vanjeet Chatwal gevinsten av å samarbeide med en kjent og profilert aktør som NRK. Det er ventet at man vil inngå en kontrakt med en utvalgt leverandør i løpet av 2017, og at NRK vil tilslutte seg avtalen når deres eksisterende avtale går ut i 2018.

Bli den første til å kommentere på "Inn i Sykehusinnkjøp med storkjøp–ambisjoner"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.