Innovasjonspartnerskap for slagbehandling

Anbud365: Innovasjonspartnerskap for slagbehandlingDIALOGMØTE. Daglig leder ved Senter for fremtidig helse ved Oslo universitetssykehus, Kari Hengebøl og innovasjonsrådgiver Anne Karine Dihle ved Sunnaas sykehus lytter til innovasjonsrådgiver Nancy Lyons Sletmo ved Byrådsavdeling for eldre, helse og arbeid. (foto: Svein Jørgen Kjenner Johansen, Oslo kommune).

Skriv ut artikkelen

Senter for fremtidig helse, Sunnaas sykehus og Oslo kommune leder et nyskapende anskaffelsessamarbeid for mer effektiv rehabilitering av slagpasienter. – Vi skal optimalisere samspillet mellom teknologi og pasient, sier kommunens prosjekteier Nancy Lyons Sletmo.– Dette er veldig spennende for oss å være med på. Innovasjonspartnerskap er en anskaffelsesprosedyre som vi i offentlig sektor har behov for å gjøre oss erfaring med, sier André Joachim Frank ved Konserninnkjøp i Oslo kommune.

Hvert år rammes 12 000 nordmenn av hjerneslag. Sykdommen er fortsatt blant de viktigste dødsårsakene her til lands, til tross for store investeringer knyttet til behandling og forebygging. Kostnadene forbundet med slagrehabilitering er estimert til 7–8 milliarder kroner årlig.

Samtidig foregår det stor utvikling innen velferdsteknologi. Sensorer, varslingsanordninger, e-låser, dispensere og et utall applikasjoner legger grunnlag for økt selvstendighet, medbestemmelse, livskvalitet og komfort for norske helsepasienter. Opprettelsen av Direktoratet for e-helse i 2016 uttrykker norske myndigheters satsing på teknologi som del av løsningen på samfunnets høye forventninger til helsetilbudet.

Mer effektiv rehabilitering

«Et slag for fremtidens helsetjeneste» skriver seg rett inn i dette doble fremtidsbildet. Som ett av fire fikk prosjektet nylig tilsagn på inntil 10 millioner kroner i støtte fra Innovasjon Norge. I tillegg til Senter for fremtidig helse ved Oslo universitetssykehus, Sunnaas sykehus og Oslo kommune deltar representanter fra blant annet Arkitektur- og designhøgskolen og BI som forskningspartnere i anskaffelsesprosjektet.

– Resultatet av prosjektet vårt skal handle om rehabiliteringsdelen av slagbehandling, altså ikke øyeblikkelig hjelp. Vi skal utvikle en løsning som kan redusere dyre sykehusopphold og behov for kommunale helsetjenester. Løsningen skal bedre pasientens funksjonsnivå , forteller spesialrådgiver Nancy Lyons Sletmo ved Byrådsavdeling for eldre, helse, og arbeid i Oslo kommune.

P.t. behovsanalyse

For å avklare slagpasienters behov og hva en slik løsning kan tenkes å utgjøre, er prosjektet i gang med en rekke workshoper med pasienter, pårørende og helsepersonell. Fra mai vil en ekstern tjenestedesigner bli involvert i behovsarbeidet.

Invitasjon til markedsdialog sendes ut før sommeren, med planlagt oppstart under Oslo Innovasjon Week i september. Dermed blir konkurranseutlysning trolig i november.

– Dette er veldig spennende for oss å være med på. Innovasjonspartnerskap er en anskaffelsesprosedyre som vi i offentlig sektor har behov for å gjøre oss erfaring med, sier André Joachim Frank ved Konserninnkjøp i Oslo kommune.

Velferd og næring

Innovasjonspartnerskap skal gjøre det lettere for det offentlige og næringslivet å samarbeide om å utvikle ny teknologi og nye arbeidsmåter, der bedriftene konkurrerer om å lage de beste løsningene. Utvikling og kjøp kombineres i én og samme kontrakt, samtidig som løsningen skal være skalerbar og kunne skape ny næring gjennom gjensalg til nye oppdragsgivere.

– Det viktigste for oss er å finne en løsning som kan bidra til bedret funksjonsnivå for pasienter med hjerneslag. For å få til det er vi avhengige av engasjerte leverandører som kan være med å skape nye og innovative løsninger som kan selges på både det nasjonale og internasjonale markedet, sier Sletmo.

Bli den første til å kommentere på "Innovasjonspartnerskap for slagbehandling"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.