Innovativ anskaffelse av støtte til medisinering kan gi gevinst på oppimot fem mrd

Anbud365: Innovativ anskaffelse av støtte til medisinering kan gi gevinst på oppimot fem mrdLarvik kommune, her ved kommunedirektør Gro Herheim, var ledende oppdragsgiver i en innovativ fellesanskaffelse av elektronisk medisineringsstøtte.

Skriv ut artikkelen

29 kommuner med Larvik kommune i spissen har gjort en innovativ anskaffelse av elektronisk støtte til medisinering hos hjemmeboende pasienter. Hvis alle landets kommuner over en fireårig kontraktsperiode gjør bruk av anskaffelses resultat, kan det tilsvare en anslått gevinst på oppimot fem mrd. Men slik er det ikke i dag.De to valgte leverandører opplyser at kommunene i ulik grad benytter de ulike løsningene. Trolig er mellom 1000 og 1500 av dispenserne i anskaffelsen i bruk i dag.

Med støtte fra Velferdsteknologiprogrammet og Nasjonalt program for leverandørutvikling (LUP) gjennomførte Larvik kommune fellesanskaffelsen av elektronisk medisineringsstøtte på vegne av kommunene. Dette innebar kjøp av innovasjon, i form av roboter/medisindispensere som gjør hjemmeboende pasienter mer selvhjulpne og reduserer ressursbruken til helsetjenesten. Oslo Economics har nå gjort en effektanalyse av anskaffelsen.

Analysen viser at anskaffelsen gir en netto nåverdi/gevinst på mellom 52 og 265 mill over en fireårsperiode. I tillegg har anskaffelsen ført til betydelige positive ikke-prissatte virkninger for brukere av løsningene, ved å bidra til rett medisiner til rett tid, og at de får økt fleksibilitet i hverdagen, heter det. Over en kontraktsperiode på fire år dersom alle kommuner i Norge tar i bruk elektronisk medisineringstøtte er anslått netto nåverdi av prissatte virkninger mellom 1,6 og 5,0 mrd. Estimatet er satt opp mot et nullalternativ der medisinering gjennomføres manuelt i samtlige norske kommuner. Det er ikke tilfelle i dag.

Bruker løsningene i ulik grad

Anskaffelsen medførte investeringskostnader på mellom 3,7 og 4,9 mill. Den resulterte i at det ble inngått avtale med to leverandører om leveranse av fire medisindispensere.

Leverandører opplyser at kommunene i ulik grad benytter de ulike løsningene. Noen benytter alle, mens andre benytter bare én eller to av løsningene. Larvik kommune oppgir i rapporten at de i dag har mellom 70 og 80 dispensere i bruk i kommunene. I Lørenskog kommune 51 dispensere, og i Trondheim kommune 50 dispensere. Basert på informasjon fra intervjuer antar Oslo Economics at det i sum er implementert mellom 1000 og 1500 dispensere i hele anskaffelsen.

Driver for næringsutvikling

I intervju får Oslo Economics oppgitt at en viktig driver for næringsutvikling var Velferdsteknologiprogrammets anbefaling i 2015 om at alle kommuner burde inkludere elektronisk medisineringsstøtte som en del av deres ordinære helse- og omsorgstjenestetilbud. Siden 2015 har omsetningen til en av de valgte leverandørene, Dignio, økt fra henholdsvis 3,7 mill til 44 i 2020. Den andre leverandøren, Evondos Norge, har økt sin omsetning fra 0,5 mill i 2015 til 36 mill i 2019, fremgår de av analyserapporten.

Bli den første til å kommentere på "Innovativ anskaffelse av støtte til medisinering kan gi gevinst på oppimot fem mrd"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.