Innovativ anskaffelse sikret mer tilpasset pasientbehandling

Anbud365: Innovativ anskaffelse sikret mer tilpasset pasientbehandlingFra Sykehusinnkjøps side er det et tydelig uttalt ønske om at flere skal kunne inviteres inn i anbudskonkurranser, sier administrerende direktør Kjetil M. Istad.

Skriv ut artikkelen

En ny måte å tenke på i anskaffelsesprosessen sikret flere produkter til bruk for pasienter med inkontinens, står det å lese på nettsiden til Sykehusinnkjøp. Det dreier seg om en innovativ anskaffelse som sikrer mer tilpasset pasientbehandling. – Dette er et godt eksempel på at det er mulig å legge til rette for innovasjon, til det beste for pasientene, sier adm. dir. i Sykehusinnkjøp, Kjetil M. Istad, i en kommentar. Prisreduksjon ble det også.

Anskaffelsen det dreier seg om, er sakral nevromodulasjon. Dette er en nervestimulator, som på mange måter fungerer som en pacemaker. Når nervesimulatoren blir satt inn i pasienten, sender den elektroniske signaler for å styre impulsene. På den måten kan man klare å holde på urin og avføring, i tilfeller der denne funksjonen kan være skadet eller ikke-fungerende.

Tidligere har det vært monopol på dette produktet, og ingen konkurranse. Tanken var derfor at man skulle lage en direkteavtale, og bare gjøre en intensjonskunngjøring på dette området for Helse Sør-Øst sommeren 2017. Men undersøkelser i forkant avdekket at et amerikansk selskap hadde et konkurrerende produkt. De aktuelle fagpersonene syntes produktet så interessant ut, og dermed fikk man muligheter til en konkurranse fremfor en intensjonskunngjøring.

Én monopolist og én utfordrer

For å kunne legge til rette for en så ny leverandør, måtte man stille krav som både sørget for faglig forsvarlighet, men som samtidig ga rom for at en leverandør uten lang erfaring, lange studier og dokumentasjon kunne levere tilbud. De hadde én etablert monopolist, og én utfordrer. De landet på at kravene de satte, måtte kunne oppfylles til tross for at utfordreren var ferske på markedet.

Både gammel og ny leverandør leverte tilbud, og begge leverandører har fått avtale, som starter å løpe fra 19. oktober 2019.En parallell rammeavtale uten prioritet er signert. Det er behandlende lege som avgjør hvilket av produktene som er best egnet for den konkrete pasienten.

10% prisreduksjon

Håpet er at en utfordrer også kan bidra til utvikling på området. På dette produktet har det ikke vært så stor utvikling, sammenlignet med andre områder. Det vil også gi bedre behandling for pasienten i fremtiden. 10% prisreduksjon ble oppnådd denne gangen, og ved økt konkurranse kan det også bli økonomisk besparelse i tiden fremover.

I Sykehusinnkjøps vedtekter heter det seg at «Innovasjon skal fremmes og det skal tilrettelegges for bruk av nye innovative løsninger i spesialisthelsetjenesten.»

– Denne anskaffelsen viser tydelig at vi er på rett vei. Fra Sykehusinnkjøps side er det et tydelig uttalt ønske om at flere skal kunne inviteres inn i anbudskonkurranser, sier administrerende direktør Kjetil M. Istad. Innovasjon er en viktig del av vårt oppdrag. Vi må derfor være flinke til å tenke innovativt både i forberedelser og gjennomføringa av våre anskaffelser. Dette er et godt eksempel på at det er mulig å legge til rette for innovasjon, til det beste for pasientene, sier han.

Bli den første til å kommentere på "Innovativ anskaffelse sikret mer tilpasset pasientbehandling"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.