Innrømmer info-glipp av følsomme opplysninger, avlyste konkurransen

Anbud365: Offentlige anskaffelser: Stort og smått 29. septemberHelse Nord RHF har tildelt avtaler til rehabiliteringsinstitusjoner. - Kanskje en av de mest krevende anskaffelsene vi i Helse Nord utfører, sier Hilde Rolandsen, eierdirektør i Helse Nord RHF. Helgelands-kommunen Sømna har sterke reaksjoner mot kontraktstildelingen.

Skriv ut artikkelen

Helse Nord RHF gjorde feil ved gjennomføringen av en 300 mill-anskaffelse av spesialiserte habiliterings- og rehabiliteringstjenester. I et brev til tilbyderne skriver det regionale helseforetaket bl.a.: – Helse Nord ser at kombinasjonen av ulike opplysninger som ble delt med tilbyderne ved første tildeling kan ha gjort det mulig å regne seg fram til prisopplysninger som må regnes som forretningshemmeligheter.

På det regionale helseforetakets nettside sier Hilde Rolandsen, eierdirektør i Helse Nord RHF:

– Vi gjorde forsøk på å rette noen feil ved å annullere den første tildelingen, gjenåpne forhandlingene og tildele på nytt. I ettertid ser vi at det var forhold som vi ikke ga tilbyderne nødvendig tilbakemelding om. På grunn av dette og fravær av mulighet til å rette dette nå, ser vi ikke noe annet utfall enn å avlyse anskaffelsen og gjennomføre en ny anskaffelse. Vi beklager at denne situasjonen har oppstått og at det har skapt ekstra arbeid for tilbyderne og usikkerhet for pasientene.

Det er mulig å rette faktiske feil, men anskaffelsesregelverket tillater ikke å endre det innkjøpsfaglige skjønnet. I praksis viste det seg ikke mulig å rette feilene, uten å endre noe skjønn. Dette er hovedårsaken til avlysningen, ifølge Rolandsen.​

Stor og kompleks anskaffelse

Anskaffelsen er både stor og kompleks, med en verdi på i underkant av 300 millioner per år i seks år fremover. Anskaffelsen inneholder 15 ulike ytelser, med ulike fagspesialiteter, mange leverandører og et differensiert tilbud som det skal tas hensyn til.​ Nå vil ny konkurranse utlyses, med sikte på nye avtaler innen sommeren 2023.

Den generelle prisstigningen i samfunnet har vært høyere enn hva anskaffelsen baserte seg på, og et førte till 9 % reduksjon i antall opphold sammenlignet med dagens avtaler.

Skal man dømme etter medieomtalene, har disse kuttene ført til meget sterke reaksjoner flere steder i Nord-Norge.  Og klager er strømmet på. En av klagene gikk på at tilbyderne hadde fått informasjon som i realiteten gjorde det mulig for enkelte leverandører å regne seg fram til døgnprisen på seks av 15 ytelsesområder. Det fremgår av et brev fra Helse Nord som Altaposten og iTromsø omtalt. Brevet er sendt tilbyderne i den nå avlyste konkurransen.

Forretningshemmeligheter

Helse Nord sier seg i brevet enig klagen, og:

– Helse Nord ser at kombinasjonen av ulike opplysninger som ble delt med tilbyderne ved første tildeling kan ha gjort det mulig å regne seg fram til prisopplysninger som må regnes som forretningshemmeligheter. Etter praksis er det uavklart om en slik feil best skal løses gjennom å videreføre eksisterende konkurranse eller ved avlysning og ny konkurranse.

Samtidig, heter det i Altaposten, påpeker Helse Nord at de ikke ser tegn på at noen av tilbyderne har forsøkt å benytte seg av slike opplysninger, eller på annen måte endret prisene slik at det hadde betydning for utfallet.

Bli den første til å kommentere på "Innrømmer info-glipp av følsomme opplysninger, avlyste konkurransen"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.