Interessen for dynamisk innkjøpsordning på Vestlandet sprer seg – nå til Sykehusinnkjøp

Anbud365: Interessen for dynamisk innkjøpsordning på Vestlandet sprer seg – nå til SykehusinnkjøpForeløpig er det bare divisjon vest som har begynt å teste ut dynamisk innkjøpsordning i Sykehusinnkjøp HF. Men avdelingsleder Friedemann Starck tror den nye metoden man nå tar i bruk, også kan bli et verktøy for å samordne anskaffelser i helse-Norge. På bildet Starck sammen med Elin Mari Riksheim (foto: Øystein Fykse, Helse Bergen).

Skriv ut artikkelen

Spredningen av dynamisk innkjøpsordning på Vestlandet fortsetter. Nå er det Sykehusinnkjøp som tester ordningen, i regi av sin divisjon vest. Den dynamiske innkjøpsordningen har ikke vært benyttet i spesialisthelsetjenesten tidligere. Men etter at andre offentlige virksomheter melder om gode resultater ved å bruke ordningen, har Sykehusinnkjøp valgt å teste dette ut. Det aller første prosjektet innen ordningen kjøres nå på ultralydapparater.

Testingen omtales i 2018-rapporten fra Sykehusinnkjøp. Dynamisk innkjøpsordning er en heldigital måte å gjennomføre innkjøp på, og skal gi raskere og mer fleksible innkjøp. I vanlige anbudskonkurranser konkurrerer leverandørene om rammeavtaler som gjerne varer over flere år. Gjennom den dynamiske innkjøpsordningen åpnes det derimot opp for at leverandører fortløpende kan konkurrere om mindre avtaler.

– Ordningen fungerer slik at leverandørene må gjennom en kvalifiseringsrunde for å få lov å delta videre. De leverandørene som oppfyller de kravene som blir satt på forhånd, kan da bli med videre og fortløpende konkurrere om mindre avtaler, forklarer Friedemann Starck, som er avdelingsleder for medisinteknisk utstyr (MTU) og laboratorieutstyr i Sykehusinnkjøp HF, divisjon vest, i årsmeldingen.

Fortløpende nye konkurranser

Når sykehusene har behov for produkter eller tjenester innenfor feltet man benytter dynamisk innkjøpsordning, gjennomfører de da fortløpende mindre konkurranser mellom de forhåndskvalifiserte leverandørene. Det settes da korte tilbudsfrister på minimum 10 dager for leverandørene.

– Fordelen med denne måten å gjøre innkjøp på, er at anskaffelsene kan gjøres enklere og raskere. For sykehusene ligger det også en større fleksibilitet i ordningen til å skaffe spesifikke produkter som man ønsker. Vi ser derfor at ordningen særlig kan være nyttig innen medisinteknisk utstyr, forteller Starck.

Gode priser

Erfaringene fra andre offentlige virksomheter viser også man klarer å få gode priser gjennom dynamisk innkjøpsordning. – Man mister selvsagt noe innkjøpsvolum kontra en større rammeavtale. Men samtidig forplikter man seg ikke til avtaler som varer over flere år. Dette gir en mulighet til å følge markedsprisen på produktene tettere, forklarer Starck.

– Når vi i vest har etablert en dynamisk innkjøpsordning innenfor et felt, er det fullt mulig for helseforetak i hele landet å gjøre innkjøp via denne ordningen. Hvis andre divisjoner i Sykehusinnkjøp også tar i bruk ordningen, vil også helseforetakene i vår region kunne bruke disse, sier Starck, og legger til i årsmeldingen:

– Å gå sammen om prosjekter og benytte den dynamiske innkjøpsordningen er også mindre forpliktende enn å gå sammen om rammeavtaler som varer over flere år. Dermed vil man kanskje også kunne bygge ned terskelen for mer samarbeid mellom regionene.

Bli den første til å kommentere på "Interessen for dynamisk innkjøpsordning på Vestlandet sprer seg – nå til Sykehusinnkjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.