Klage-avgjørelse kan gi grunnlag for å definere handlingsrom for ideelle

Anbud365: Klage-avgjørelse kan gi grunnlag for å definere handlingsrom for ideelleNæringsminister Monica Mæland og helseminister Bent Høie om konklusjonen i en klagesak for EFTAs overvåkingsorgan: Positivt signal (foto: Håkon Jacobsen/NFD).

Skriv ut artikkelen

Juristene i Nærings- og fiskeridepartementet skal nå fingranske en avgjørelse som EFTAs overvåkingsorgan (ESA) er kommer til i en klagesak fra Norge. Klagen gikk på at Staten etter det tidligere anskaffelsesregelverket hadde reservert barneverns-anskaffelser for ideelle. ESA la imidlertid etter hvert klagen i skuff og konkluderte med at det var ok å reservere en slik kontrakt for ideelle. Spørsmålet er om dette er med på å definere handlingsrommet for ideelle også etter det nye regelverket.

I en kommentar sier næringsminister Monica Mæland at de ideelle aktørene er viktige leverandører av helse- og sosialtjenester i Norge. Mange ideelle organisasjoner har høy kompetanse, stort engasjement og stor tillit i befolkningen. Hun sier seg glad for at ESA nå har konkludert med at det var lovlig å reservere konkurransene for ideelle aktører.

De gamle anskaffelsesreglene

Eftas overvåkingsorgan har nylig konkludert i en sak om påstått diskriminering av private leverandører. Saken gjaldt Barne-, ungdoms- og familiedirektoratets anskaffelser av barnevernstjenester. Ettersom anskaffelsen ble gjort før årsskiftet, ble den vurdert etter de gamle anskaffelsesreglene. ESA aksepterte at det var lovlig å utelukke kommersielle aktører fra konkurranser om helse- og sosialtjenester.

– Dette er et positivt signal fra ESA som gir håp om å bedre de ideelles rammevilkår. De ideelle aktørene spiller en viktig rolle i den norske helse- og omsorgstjenesten, og er med på å gjøre den mer mangfoldig, sier helseminister Bent Høie.

Også for det nye regelverket

Etter Nærings- og fiskeridepartementets oppfatning har ESAs uttalelser trolig betydning også for omfanget av adgangen til å reservere konkurranser om kjøp av helse- og sosialtjenester for ideelle aktører etter det nye anskaffelsesregelverket, som trådte i kraft i januar i år.

Regjeringen er opptatt av å utnytte handlingsrommet for kjøp av helse- og sosialtjenester fra ideelle leverandører. Nærings- og fiskeridepartementet jobber nå med en veiledning om adgangen til å reservere konkurranser for ideelle.  Departementet vil i forbindelse med dette arbeidet se nærmere på den konkrete betydningen ESAs uttalelser har for handlingsrommet.

Barnevern og andre typer

ESA konkluderer også med at kjøp av visse barnevernstjenester er unntatt fra EØS-avtalen fordi barnevernsinstitusjoner utøver offentlig myndighet. NFD vil også se nærmere på betydningen av denne konklusjonen, både for kjøp av barnevernstjenester og for andre typer helse- og sosialtjenester.

Bli den første til å kommentere på "Klage-avgjørelse kan gi grunnlag for å definere handlingsrom for ideelle"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.