Kommunale anskaffelser med nøkkelrolle for å kutte matsvinn

Anbud365: Kommunale anskaffelser med nøkkelrolle for å kutte matsvinnAnne-Grete Haugen er daglig leder i Matvett, som eies av NHO Mat og Drikke, Dagligvareleverandørenes forening (DLF), Dagligvarehandelens miljøforum (DMF), NHO Reiseliv og Virke.

Skriv ut artikkelen

For å nå målet om grønnere og mer innovative offentlige anskaffelser, blir det viktig å få redusert matsvinnet i alle ledd i verdikjeden, fremholder Matvett i et innspill til handlingsplan for økt andel grønne og innovative offentlige anskaffelser. Kommunene spiller en viktig rolle og gevinstene man vil oppnå, vil både skape økonomisk vekst, begrense klimaendringene og bidra til å fordele jordas ressurser på en bedre måte. Særlig to punkter er viktige.

På oppdrag fra Klima- og miljødepartementet har Digitaliseringsdirektoratet ansvar for utarbeidelse av handlingsplanen. Den skal utvikles i samarbeid med Miljødirektoratet. Til arbeidet er det kommet en rekke innspill, også fra Matvett, som er et ideelt aksjeselskap med formål å forebygge og redusere matsvinn.  

Kartlegging viser at vi kaster minimum 390.000 tonn mat i Norge. Dette inkluderer ikke tall fra landbruket, sjømatindustrien eller offentlige virksomheter. Krav om forebygging og reduksjon av matsvinn i Difis – nå Digitaliseringsdirektoratets – nye kriterier for mat- og drikkeanskaffelser er viktig for å lykkes med grønnere anskaffelser, fremholder Matvett i sitt innspill, og påpeker at det er viktig at disse kriteriene følges opp blant annet på kartlegging av matsvinnet fra offentlige virksomheter.

Matsvinn ned 4 tonn

I 2017 ble KuttMatsvinn2020-prosjektet lansert med Matvett som prosjektleder. Siden offentlige virksomheter er store tilbydere av mat, ble disse inkludert i målgruppen for prosjektet og i dag deltar 3 kommuner i arbeidet. Disse har rapportert matsvinndata fra blant annet sentralkjøkken, sykehjem, skoler og SFO. Prosjektet har prioritert veiledning og oppfølging av den enkelte samt erfaringsutveksling på tvers via prosjektets halvårlige samlinger. Dette gjelder også kommunene. Bærum kommune løste dette ved å sette av en 40 % stilling i 2 år for å organisere matsvinnarbeidet, som i første omgang omfattet 4 av sykehjemmene. Etter ett år oppnådde kommunen gode resultater, de har redusert sitt matsvinn fra fire sykehjem med 4 tonn som tilsvarer 250.000 kroner eller 14 tonn CO2.

For å nå målet om grønnere og mer innovative offentlige anskaffelser, blir det viktig å få redusert matsvinnet i alle ledd i verdikjeden, fremholder Matvett. Kommunene spiller her en viktig rolle og gevinstene man vil oppnå, vil både skape økonomisk vekst, begrense klimaendringene og bidra til å fordele jordas ressurser på en bedre måte.

To sentrale punkter

Handlingsplanen bør, etter Matvetts oppfatning, være konkret på disse punktene for videre oppfølging av kommunenes matsvinnarbeid:

• System for kartlegging og rapportering av matsvinn fra offentlige virksomheter. Handlingsplanen bør sette søkelys på Difis/Digitaliseringsdirektoratets nye kriterier for mat- og drikkeanskaffelser og at matsvinnkravene bør stilles både til leverandører og til de offentlige virksomhetene.

• Dedikerte ressurser til å veilede og følge opp kommunenes arbeid med å forebygge og redusere matsvinn i offentlige virksomheter

Bli den første til å kommentere på "Kommunale anskaffelser med nøkkelrolle for å kutte matsvinn"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.