Lager strategi for anskaffelse av fosterhjem fra private aktører

nbud365: Lager strategi for anskaffelse av fosterhjem fra private aktørerBeslutningen om å ikke forlenge dagens rammeavtaler med ideelle aktører på fosterhjemsområdet innebærer altså ikke at Bufdir (Barne- , ungdoms- og familiedirektoratet) avslutter sitt samarbeid med ideelle aktører, konstaterte barne- og likestillingsminister Solveig Horne. Hun besvarte et spørsmål fra stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold (Kr.F.)

Skriv ut artikkelen

Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet (Bufdir) er i ferd med å utarbeide en strategi for hvordan etaten fremover skal anskaffe fosterhjem fra privat aktører. Det gjelder også de spesialiserte fosterhjemmene som i dag omfattes av rammeavtalene med ideelle aktører. Strategien vil foreligge i løpet av våren 2018. Dette opplyste barne- og likestillingsminister Solveig Horne i et svar på skriftlig spørsmål fra Stortinget.

Stortingsrepresentant Geir Jørgen Bekkevold (Kr.F) hadde fått med seg at Bufdir hadde skrevet brev til alle ideelle leverandører av fosterhjemstjenester. Meldingen gikk ut på at ingen av dem ville få forlenget avtalene som ble inngått i 2012, og han ville vite om det betød slutten for samarbeidet med de ideelle.

I februar 2012 inngikk Bufdir på vegne av Bufetat rammeavtaler om kjøp av fosterhjemstjenester fra ideelle organisasjoner. Rammeavtalenes varighet er på seks år, fra 15. februar 2012 til og med 14. februar 2018. Rammeavtalene gir Bufdir en ensidig opsjon om forlengelse i ett pluss ett år, som Bufdir har besluttet ikke å benytte.

De viktige hensynene

– Det viktigste for regjeringen, skriver barne- og likestillingsminister Horne, er ikke hvem som drifter tilbudet i barnevernet, men at kvaliteten på tjenestene er god og tilpasset behovet til det enkelte barn. At vi har mange ulike aktører bidrar til bedre tjenester. Vi må imidlertid være trygge på at private aktører brukes på en måte som ivaretar barnas og familienes rettssikkerhet og som gir det offentlige nødvendig kontroll med tjenestene. Flere av utfordringene som ligger til grunn for Bufdirs beslutning om å ikke forlenge rammeavtalene, er de samme utfordringene som danner bakgrunnen for at departementet i proposisjonen om barnevernsreformen (Prop. 73 L (2016-2017)) har varslet en gjennomgang av rammevilkårene for private aktører.

Statsråden opplyste at direktoratets foreløpige vurdering er at særlig to forhold kan være problematiske i dagens avtaler; leverandørene inngår oppdragsavtale med fosterhjemmene og avtalene gir leverandøren et helhetlig ansvar for veiledning av fosterhjemmet.

Anskaffelsesstrategi

Bufdir er i ferd med å utarbeide en strategi for hvordan etaten fremover skal anskaffe fosterhjem fra privat aktører. Det gjelder også de spesialiserte fosterhjemmene som i dag omfattes av rammeavtalene med ideelle aktører. Strategien vil foreligge i løpet av våren 2018.

– Det å ikke benytte opsjon om forlengelse av rammeavtalene vil ikke påvirke fosterhjemsplasseringer foretatt på rammeavtalene til og med 14. februar 2018. Det vil heller ikke påvirke Bufetats mulighet til å kjøpe fosterhjem fra ideelle som tilbyr dette. Etter 14. februar kan Bufetat foreta enkeltkjøp fra ideelle organisasjoner på samme måte som fra andre private leverandører. Beslutningen om å ikke forlenge dagens rammeavtaler med ideelle aktører på fosterhjemsområdet innebærer altså ikke at Bufdir avslutter sitt samarbeid med ideelle aktører, konstaterte barne- og likestillingsminister Solveig Horne.

Bli den første til å kommentere på "Lager strategi for anskaffelse av fosterhjem fra private aktører"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.