Målrettet bruk av offentlige anskaffelser gir utvikling og innovasjon

Anbud365: Målrettet bruk av offentlige anskaffelser gir utvikling og innovasjonMedtek Norge, her ved adm. dir. Atle Hunstad, stiller krav om endring, implementering og oppfølging av gevinstrealisering som konsekvens av nye avtaler. Det bør være større oppmerksomhet på gevinstrealisering gjennom krav til planmessig implementering og oppfølging av kontrakter, heter det.

Skriv ut artikkelen

Strategisk forankring av anskaffelsene, tydelige krav til sentraliserte innkjøp og kvalitetssikring av anskaffelser under terskelverdiene. Dette er noen av innspillene fra Medtek Norge til regjeringen i forbindelse med den varslede meldingen om helsenæringen. Organisasjonen legger vekt på målrettet bruk av offentlige anskaffelser som verktøy for utvikling og innovasjon.

Regjeringen arbeider med å lage en stortingsmelding om helsenæringen og har i den anledning bedt om innspill. Medtek Norge er en av organisasjonene som har benyttet muligheten.

– Det er krevende, heter det, å komme inn på helsemarkedet med ny teknologi. Det norske markedet for helseindustrien utgjøres hovedsakelig av de ulike offentlige helse-, omsorgs- og velferdstjenestene. Leverandørene er derfor prisgitt disse offentlige virksomhetenes innkjøpspraksis.

Utpreget silotenkning

Den største barrieren er rådende anbudspraksis, som innebærer lite innovativt handlingsrom og en utpreget silotenkning. Praksisen hindrer gevinstrealisering på overordnet nivå, ifølge Medtek Norge. Innkjøp i helsesektoren handler i praksis om «pris per stykk». Praksis burde heller dreie seg om dialog med markedet om hvordan markedet kan bidra med gode, formålstjenlige løsninger på virksomhetens overordnede mål og underliggende behov.

Profesjonalisering og praksisforbedring

Medtek Norge mener derfor det er nødvendig å profesjonalisere og forbedre den offentlige anskaffelsespraksisen, og peker på følgende:

  • Krav om strategisk forankring for anskaffelsene, med konkrete målsetninger for hvert innkjøpsprosjekt. Virksomhetens overordnede mål og strategi må gi føringer for strategi og insentiver i anskaffelsene. Slike målsetninger forutsetter en sterk og tydelig forankring i toppledelsen, over den enkelte «budsjettsilo».
  • Krav om endring, implementering og oppfølging av gevinstrealisering som konsekvens av nye avtaler. Det bør være større oppmerksomhet på gevinstrealisering gjennom krav til planmessig implementering og oppfølging av kontrakter.
  • Kvalitetssikring av anskaffelser under terskelverdi, ved standardiserte anskaffelsesprosesser. I helse- og omsorgssektoren er det en stor andel anskaffelser som er under terskelverdi. En forenkling av anskaffelsesprosessen for denne typen mindre anskaffelser kan være et gode.
  • Bidra til flere møte- og dialogarenaer mellom aktørene. Tillit og motivasjon for konstruktiv samhandling må bygges gjennom trygge og «nøytrale» møteplasser.
  • Tydelige krav til sentraliserte innkjøp om ivaretagelse av leverandørmangfold. Et mangfoldig leverandørmarked er grunnlag for oppvekst av norske, innovative løsninger og høy kompetanse hos potensielle service- og opplæringspartnere. Medtek Norge understreker derfor betydningen av bevisst praksis hos sentraliserte, nasjonale anskaffelsesenheter som NAV Kontor for Brukeranskaffelser og Sykehusinnkjøp HF.

Bli den første til å kommentere på "Målrettet bruk av offentlige anskaffelser gir utvikling og innovasjon"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.