Markedsdialog kan gi innovativ anskaffelse som kan redde liv

Anbud365: Markedsdialog kan gi innovativ anskaffelse som kan redde livEivind Hansen er adm. dir ved Helse Bergen, der man gjør klar til leverandørdialog om en innovativ anskaffelse med sikte på desentralisert produksjon av tørket blodplasma (foto: Katrine Sunde).

Skriv ut artikkelen

Det kan lages tørket blodplasma i Norge dersom rett teknologi finnes. En innovativ anskaffelse med dette formålet er på gang – kanskje allerede med start tidlig i høst. Lykkes man kan mange liv reddes. Tidlig transfusjon av blodplasma reduserer nemlig dødelighet hos pasienter som blør. Nå inviterer Helse Bergen, i samarbeid med Nasjonalt program for leverandørutvikling, leverandørmarkedet til dialog om interessen og mulighetene for utvikling av et system for tørking av blodplasma. Markedet for et slikt produkt er stort, og strekker seg ut over Norges grenser.

I dag importeres tørket plasma produsert utenfor Norge. Dette plasmaet distribueres lokalt, regionalt og nasjonalt til sivile og militære helsetjenester. Tørket plasma benyttes av Luftambulansehelikoptre i Norge. Det er utplassert i oljerelaterte redningstjenester og ved militære helsetjenester, og benyttes også ved intensivavdelinger og i akuttmottak ved sykehuset i situasjoner der man ikke har tid til å vente på at frosset plasma fra Blodbanken skal tines før bruk.

Det er flere utfordringer med at alt tørket plasma i Norge importeres fra utlandet, ifølge prosjektbeskrivelsen fra Helse Bergen. Siden etterspørselen etter produktet er svært høy, har de flere ganger opplevd leveringsproblemer. De er i dag ikke selvforsynt med plasma, de er avhengig av import av plasmaprodukter. Det er uhensiktsmessig i et beredskapsperspektiv, heter det.

Mangler teknologien

Det importerte plasma produseres i større sentraliserte industrielle produksjonsenheter.  I Norge er det imidlertid tilstrekkelig antall blodgivere til å være selvforsynt med blodplasma. Ved å produsere tørket plasma lokalt kan produksjonen bedre tilpasses økt behov, som ved større hendelser som terroranslag, naturkatastrofer, krig, eller ved redusert tilgang, som ved en pandemi. Men den teknologien som kreves for å kunne lage dette selv, mangler.

Tidlig transfusjon av blodplasma reduserer dødelighet hos pasienter som blør. Ideelt bør derfor behandling med blodtransfusjon være tilgjengelig så tidlig som mulig i behandlingskjeden, fremholder Helse Bergen i sin invitasjon til leverandørdialog. Blodprodukter må vanligvis lagres kjølig eller frosset og har begrenset holdbarhet. Dette medfører at den anbefalte behandlingen av blødning ikke er tilgjengelig i legevakt, i kommunehelsetjenesten eller i ambulansetjenesten i Norge i dag, med unntak for spesialisert luftambulanse.

Elektronisk overvåking

For å sikre rask og lik tilgang på blodplasma til alle blødende pasienter uavhengig av hvor i landet og i hvilket nivå av helsetjenesten man behandles, må man ha et blodprodukt som kan benyttes umiddelbart og som kan lagres i normal omgivelsestemperatur. Denne utfordringen kan løses ved å lage tørket plasma. Produksjonen må tilfredsstille krav til produksjon av blodprodukter og kunne utføres i lokaler tilknyttet en norsk blodbank. Prosessen bør kunne overvåkes elektronisk, heter det. Tørket plasma må kunne oppbevares i romtemperatur eller i vanlig kjøleskap og ha lang holdbarhetstid. Det må lett kunne løses opp i vann like før behandling, på samme måte som legemidler.

Bli den første til å kommentere på "Markedsdialog kan gi innovativ anskaffelse som kan redde liv"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.