Mat- og drikkeanskaffelse: SMB-markedet reagerte, da snudde Sykehusinnkjøp

Anbud365: Mat- og drikkeanskaffelse SMB-markedet reagerte, da snudde SykehusinnkjøpFlere deltilbud i den nye utlysingen av mat- og drikkeanskaffelsen blir endret fra nasjonale til regionale delkontrakter, forteller divisjonsdirektør Harald I. Johnsen i Sykehusinnkjøp (foto: Aslak Ballari, Sykehusinnkjøp).

Skriv ut artikkelen

Sykehusinnkjøp ønsker så langt det er mulig å tilrettelegge for at SMB-markedet også kan konkurrere om leveranser. For kort tid siden avlyste de en konkurranse om innkjøp av mat og drikke som, med erfaring fra forrige runde og forut for utlysingen, la opp til nasjonal tildeling. Men etter utlysningen kom flere henvendelser fra leverandører som mente at nasjonal tildeling i enkelte deltilbud hindret dem fra å inngi tilbud. Da snudde Sykehusinnkjøp og vil lyse ut på nytt om kort tid.

Sykehusinnkjøp utlyste 1.oktober en nasjonal anskaffelse for innkjøp av mat og drikke til sykehusene. Anskaffelsen består av 11 deltilbud. Deltilbudene har ulike tildelingsnivå, nasjonalt, regionalt og lokalt. Dette er andre gang det gjennomføres en nasjonal anskaffelse for dette avtaleområdet. Sist fredag, 25. oktober, valgte Sykehusinnkjøp så å avlyse konkurransen på eget initiativ, i forståelse med helseregionene.

– Etter at denne konkurransen ble utlyst, fikk vi flere henvendelser fra leverandører som mente at nasjonal tildeling i enkelte deltilbud hindret dem fra å inngi tilbud, opplyser divisjonsdirektør Harald I. Johnsen i Sykehusinnkjøp til Anbud365. Dette var henvendelser vi fant saklig, og som endte med at vi avlyste konkurransen. Den vil bli lyst ut på nytt innen kort tid.

Fra nasjonale til regionale delkontrakter

Dette betyr også at for flere deltilbud blir det endret fra nasjonale til regionale delkontrakter. Det gjelder for områdene:

•        fersk fisk, skalldyr, fryst fisk og fiskeprodukter

•        rødt kjøtt

•        flytende og faste meieriprodukter

•        kaffe

•        Frukt og grønt

I tillegg var deltilbudet baker- og konditorvarer allerede formatert for lokal tildeling, det vil si at kontraktene tildeles på helseforetaksnivå. – Dette vil vi i høyeste grad tilrettelegge for lokale bakeribedrifter, fastslår Johnsen, som fortsetter:

Omfattende markedsdialog

– Når det gjelder våre erfaringer, var de omtalte deltilbudene ved forrige konkurranse i 2015 utlyst med regional tildeling. Vi fikk da bare inn tilbud fra det som opplevdes å være nasjonale aktører. Denne gangen informerte vi markedet om anskaffelsen gjennom en veiledende kunngjøring i Doffin. Her kan interesserte leverandører registrere seg blant annet for å bli invitert til dialogmøter, og der gi innspill. I tillegg mottar de da også kravspesifikasjonen til høring før ferdigstillelse.

Divisjonsdirektøren forteller at til tross for den omfattende dialogen med markedet i denne fasen, fanget de ikke opp at regionale eller lokale leverandører ønsket å delta i de nevnte deltilbudene. – Vi fikk tvert imot innspill som tilsa at det var mest sannsynlig at kun nasjonale aktører vurderte å inngi tilbud, påpeker han, og når dette likevel ikke viste seg å være tilfellet, fant vi det altså riktigst å avlyse. Sykehusinnkjøp er sitt ansvar bevisst som en stor innkjøper, og ønsker så langt det er mulig, å tilrettelegge for at SMB-markedet også kan konkurrere om disse leveransene.

Bli den første til å kommentere på "Mat- og drikkeanskaffelse: SMB-markedet reagerte, da snudde Sykehusinnkjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.