Miljøkrav for første gang i en legemiddelanskaffelse

bud365: Miljøkrav for første gang i en legemiddelanskaffelse- Dette har vært et utfordrende arbeid, men vi er glad for at vi nå kan gjennomføre den første anskaffelsen av legemidler hvor miljø er et krav. Dersom dette forsøket blir vellykket vil vi vurdere om vi også kan stille miljøkrav på andre anskaffelser, sier Bente Hayes, innkjøpsdirektør for legemidler i Sykehusinnkjøp HF.

Skriv ut artikkelen

Nå går Sykehusinnkjøp HF i gang med ny anskaffelse av antibiotika. Da stilles det for aller første gang miljøkrav i en legemiddelanskaffelse. Miljøvennlig produksjon vil bli vektet med 30% som tildelingskriterium og leverandører vil bli premiert etter miljøinnsats. Utslipp og forurensing i forbindelse med produksjon av legemidler er et betydelig problem i flere produksjonsland, og spesielt for antibiotika.

Sykehusinnkjøp HF har jobbet med hvordan de gjennom ansvarlige anskaffelser kan sette miljøkriterier som på sikt kan bidra til å redusere utslipp og forurensning. Dette har skjedd i samarbeid med eierne i de regionale helseforetakene, miljøgruppen i Legemiddelindustriforeningen (LMI), representanter fra generikaleverandører, Statens Legemiddelverk og kollegaer i Sverige.

Sykehusinnkjøp HF, divisjon legemidler, gjennomfører nasjonale legemiddelinnkjøp for alle landets helseforetak. Når man nå går i gang med en ny anskaffelse på antibiotika, vil leverandører som kan dokumentere godt miljøarbeid i produksjonsprosessen, for første gang bli belønnet i anskaffelsen.

Bør-kriteriene som vektlegges

Bør-kriteriene som vil bli vektlagt, er leverandørenes miljøpolicy, miljøstrategi og styringssystem innenfor miljøområdet.
– Dette har vært et utfordrende arbeid, men vi er glad for at vi nå kan gjennomføre den første anskaffelsen av legemidler hvor miljø er et krav. Dersom dette forsøket blir vellykket vil vi vurdere om vi også kan stille miljøkrav på andre anskaffelser, sier Bente Hayes, som er innkjøpsdirektør for legemidler i Sykehusinnkjøp HF i en kommentar på helseforetakets nettside.

Mye av legemiddelproduksjonen foregår i land som India og Kina, hvor det er mangelfulle regelverk som hindrer utslipp. I tillegg er arbeidet med et internasjonalt regelverk kommet kort.

Håper på bredt nordisk samarbeid

– Arbeidet med å få på plass lovverk går sin gang. Men inntil lovverket er på plass, må noen gå foran som foregangsland. Vi samarbeider i dag godt med Sverige, og håper på sikt å få et bredt nordisk samarbeid på dette feltet, sier Hayes.

I den nye antibiotika-anskaffelsen vil miljøvennlig produksjon vektes med 30% som tildelingskriterium. Utfordringene som i dag er når det gjelder leveringssikkerhet, gjør likevel at man ikke kan velge legemidler helt bort på grunn av miljøkrav. På tross av denne utfordringen har man i Sykehusinnkjøp HF god tro på at miljøkravene vil gi en positiv effekt.

Foreløpig ikke absolutte krav

– På grunn av leveringssituasjonen kan vi foreløpig ikke stille absolutte krav og vi er nødt til å velge den leverandøren som relativt sett gjør det best innen miljø. Samtidig opplever vi at leverandørmarkedet er positive til at det fremover vil bli stilt miljøkrav ved legemiddelanskaffelser, sier Hayes.
Utslipp av antibiotika i naturen kan føre til antibiotikaresistens. Ved at det nå stilles miljøkrav, ønsker Sykehusinnkjøp å være med på å redusere risikoen for det. – Det er all grunn til å tro at utslippene kan ha ytterligere konsekvenser utover resistensproblemene. Derfor er det også et behov for mer kunnskap om hvilken påvirkning utslippene fra legemiddelproduksjonen kan ha ute i naturen, konstaterer Hayes.

Bli den første til å kommentere på "Miljøkrav for første gang i en legemiddelanskaffelse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.