Nå blir det lettere å stille lærlingkrav ved kjøp av mat- og måltidstjenester

Anbud365: Nå blir det lettere å stille lærlingkrav ved kjøp av mat- og måltidstjenesterNy DFØ-kriteriveiviser om mat- og måltidstjenester er et steg i riktig retning for å få flere offentlige virksomheter til å være bevisst på sitt ansvar for å få ungdommer ut i lære, sier landbruks- og matminister Sandra Borch (foto: Torbjørn Tandberg).

Skriv ut artikkelen

Fra februar vil det komme veiledning om hvordan gjøre mat- og måltidstjenester mer økonomisk og sosial bærekraftige ved å inkludere krav om lærlinger. Det varsler landbruks- og matminister Sandra Borch. Kravene i kriterieveiviseren til DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) for nevnte tjenester har vært på høring. Det dreier seg om standardformulerte bærekraftskrav- og kriterier.

Den nye kriterieveiviseren fra DFØ skal gjøre det lettere for offentlige virksomheter å foreta bærekraftige anskaffelser innen mat- og måltidstjenester. Den nye veiviseren er bl.a. en oppfølging av forslag til tiltak i rapporten «Uten fagarbeidere – ingen matnasjon», der en av 24 anbefalinger lyder slik:

Krav til bruk av lærlinger ved offentlige anskaffelser også for avtaler på størrelse under det som loven krever. Det bør legges inn bruk av lærlinger i kriteriesettet for offentlig innkjøp av tjenester til mat og måltider.

Bærekraftige anskaffelser

Veiviseren for bærekraftige offentlige anskaffelser (Kriterieveiviseren) inneholder formuleringer til krav og kriterier for å hjelpe offentlige virksomheter til å foreta mer bærekraftige anskaffelser. Fra februar i år vil den også inneholde veiledning om hvordan gjøre mat- og måltidstjenester mer økonomisk og sosial bærekraftige ved å inkludere krav om lærlinger. Direktorat for forvaltning og økonomistyring (DFØ) har utviklet de nye kravformuleringene i samarbeid med Landbruks- og matdepartementet.

– Å få en god læreplass er svært viktig, det er en avgjørende del av elevens opplæring, gir lærlinger erfaring fra arbeidslivet, relevant kompetanse og man får kontakter man kan få stor nytte av etter endt utdanning. Den nye kriteriveiviseren til DFØ er et steg i riktig retning for å få flere offentlige virksomheter til å være bevisst på sitt ansvar for å få ungdommer ut i lære, sier landbruks- og matminister Sandra Borch.

Færre enn 14% med lærlingkrav

Om lag 30% av restaurant- og matfagelevene får ikke godkjent lærekontrakten ifølge tall fra Utdanningsdirektoratet. Analyser fra DFØ viser også at færre enn 14% av offentlige utlysninger av mat- og måltidstjenester hadde krav om lærlinger i 2021.

Bli den første til å kommentere på "Nå blir det lettere å stille lærlingkrav ved kjøp av mat- og måltidstjenester"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.