Nå er klimakalkulatoren for matanskaffelser kommet

Anbud365: Nå er klimakalkulatoren for matanskaffelser kommetDivisjonsdirektør Dag Strømsnes i DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) understreker at deres nye kalkulator kan hjelpe offentlige virksomheter til å få oversikt over utslipp fra matvarer.

Skriv ut artikkelen

En ny kalkulator skal hjelpe offentlige virksomheter med å beregne, planlegge og følge opp klimafotavtrykket fra matvarer.  Det er DFØ (Direktoratet for forvaltning og økonomistyring) som står bak det nye verktøy for måling av utslipp knyttet til matvarer.

Klimakalkulatoren for matanskaffelser er utviklet i samarbeid mellom DFØ og CICERO.

– Ved matanskaffelser vet vi at valg av matvarer har stor betydning for utslipp. Samtidig ser vi at det er vanskelig for offentlige virksomheter å vite hvor stort utslippet faktisk er, og i hvor stor grad de kjøper matvarer med høyt utslipp. Denne kalkulatoren vil hjelpe med å få oversikt over dette, sier divisjonsdirektør Dag Strømsnes i DFØ.

I kalkulatoren kan virksomheter registrere matinnkjøpet sitt i antall kilogram. Kalkulatoren kan bare brukes til å gjøre beregninger av CO2-ekvivalenter (klimagassutslipp) og inkluderer ikke andre faktorer knyttet til bærekraft eller næringsliv. Beregningene inkluderer utslipp knyttet til produksjon av matvaren fra hele verdikjeden, frem til og med salgsleddet, heter det. Det vil si utslipp fra produksjon, transport, forpakning og matsvinn frem til og med siste leverandør.

Utslipp og menyendringer

Beregning av utslipp i kalkulatoren gjøres basert på utslippstall fra CICERO, som er hentet fra rapporten Offentlige innkjøp som klimapolitisk virkemiddel: potensialet for å kutte utslipp i matsystemet”.

I tillegg til å beregne utslipp fra matvarer, kan kalkulatoren brukes til å planlegge endringer i menyen, og gi en oversikt over hvilke tiltak som gir reduksjon i CO2-ekvivalenter.

Ikke ekskludere de mindre

Kalkulatoren kan brukes av både miljørådgivere, innkjøpere, kjøkkensjefer og de som har ansvar for meny- og kostholdplanlegging. Hvem som kommer til å bruke kalkulatoren, kommer an på om du skal måle utslipp fra det totale matinnkjøpet i virksomheten samlet, eller om du ønsker å måle konkret for ulike enheter i virksomheten.

I tillegg til å inkludere mer klimavennlig mat, bør offentlige oppdragsgivere også ta andre miljø- og bærekraftshensyn i anskaffelser av mat og måltidstjenester, fremgår det av anbefalinger knyttet til kalkulatoren. DFØ har utviklet bærekraftskrav bl.a. innenfor emballasje, tropisk avskoging og matsvinn, i tillegg til krav til menneskerettigheter. Dessuten er rådet at man bør unngå å ekskludere mindre leverandører.

Webinar og veiledning

DFØ holde et webinar 5. mai, hvor det vil være en gjennomgang av kalkulatoren, med mulighet til å stille spørsmål. I tillegg finnes en veiledning for bruk av kalkulatoren, i tre steg.

1 kommentar på "Nå er klimakalkulatoren for matanskaffelser kommet"

  1. Grete Syverstuen | 5. mai 2022 på 06:56 | Svar

    Spennende løsning som kan bevisstgjøre oss alle!
    Er det mulig å legge inn en kalkulator som viser hva det tilsvarer, den CO2 man sparer? For eks. x antall km kjørt med diesel-bil, eller x flyreiser Oslo-Bergen?

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.