Nei til moms på sykehusenes innkjøp; kan ramme grønne innkjøp

Anbud365: Nei til moms på sykehusenes innkjøp; kan ramme grønne innkjøpEn fjerning av nøytral merverdiavgift for helseforetakene vil gjøre det mer krevende å gjennomføre grønne innkjøp, skriver Norsk Industri i en høringsuttalelse. Eksterne leverandører har flere ulike kundegrupper som legger mer vekt på grønne innkjøp enn helsevesenet, og disse leverandørene utvikler nye, grønne løsninger sammen med innovative kunder. På bildet fagsjef Sindre Finnes i Norsk Industri (foto: Tone Buene).

Skriv ut artikkelen

I dag kjøper sykehus og helseforetak varer og tjenester med nøytral moms. Et offentlig utvalg foreslår nå imidlertid at det igjen skal betales moms på innkjøpene – til store protester fra NHO med den største av landsforeningene, Norsk Industri, i spissen. De vil beholde nøytral moms, også for sykehusene, og de frykter at innføring av moms på sykehusenes innkjøp vil gjøre det mer krevende å gjennomføre grønne innkjøp. 

Helseforetakene kjøper varene og merverdiavgiften føres på en egen post i regnskapet og motregnes mot det øvrige systemet for merverdiavgift, slik næringslivet gjør. Det er en nøytral merverdiavgift, akkurat slik tanken var når merverdiavgiften (momsen) ble innført i 1970.

Innføre innkjøps-moms

Nå ønsker flertallet i et offentlig utvalg at sykehusene og helseforetakene skal betale merverdiavgift på innkjøpene. Dette vil gjøre sykehusenes innkjøp av varer og tjenester 25% dyrere, med de konsekvenser det vil ha for kostnadsnivå og effektivitet. 

Heldigvis har et solid og kunnskapsbasert mindretall i den offentlige utredningen (NOU 2023:8) gått mot fjerning av nøytral merverdiavgift for helseforetakene, konstaterer NHO-foreningen. Blant andre ønsker lederen i utvalget å beholde dagens enkle system for merverdiavgift.

Norsk Industri skriver at foreningen er imponert av hvordan industrivaskeriene som leverandører har samarbeidet med helseforetakene etter at ordningen med nøytral merverdiavgift ble innført i 2017. Innkjøpene er ytterligere profesjonalisert, kvaliteten har økt, verdikjeden er effektivisert/automatisert og de ansatte ved vaskeriene har bygget opp høyere kompetanse, heter det i høringsuttalelsen. Industrivaskeriene tar mål av seg til å bli grønne leverandører med god forvaltning og resirkulering av innsatsvarene i prosessen.

Blir krevende med grønne innkjøp

NHO-landsforeningen frykter at en fjerning av nøytral merverdiavgift for helseforetakene vil gjøre det mer krevende å gjennomføre grønne innkjøp. Eksterne leverandører har flere ulike kundegrupper som legger mer vekt på grønne innkjøp enn helsevesenet, og disse leverandørene utvikler nye, grønne løsninger sammen med innovative kunder. Det er grunn til å tro at ved innføring av merverdiavgift på innkjøp til sykehusene vil nye grønne løsninger fremstå dyrere enn ikke-grønne løsninger som er produsert internt ved sykehusene. Dagens eksterne leverandører til sykehusene som er industrivaskeri, har bl.a. lavere forbruk av vann per kilo tøy og lavere energiforbruk per kilo tøy.

Utvalgets forslag er ut på høring, og NHO og mange av NHOs landsforeninger har svart på samme måte som Norsk Industri, fremgår det av uttalelsen fra Norsk Industri. Saken skal nå vurderes av Helsedepartementet etter alle høringsuttalelsene, og for å endre dagens regelverk om nøytral merverdiavgift må saken legges frem for Stortinget.

Bli den første til å kommentere på "Nei til moms på sykehusenes innkjøp; kan ramme grønne innkjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.