Ny legemiddelavtale kan gi besparelser for helseforetakene på ca. 500 mill

Anbud365: Ny legemiddelavtale kan gi besparelser for helseforetakene på ca. 500 millTore Kvien, avdelingssjef ved revmatologisk avdeling på Diakonhjemmet Sykehus og professor ved Universitetet i Oslo. Han er med i spesialistgruppen som har gjennomført anskaffelsene av TNF-BIO-legemidler, i samarbeid med Sykehusinnkjøp HF, divisjon legemidler. Spesialistgruppen består ellers av fagfolk fra helseforetak over hele landet, som er de fremste innen sitt felt.

Skriv ut artikkelen

Helseforetakene har nå offentliggjort sin nye innkjøpsavtale for TNF BIO-legemidler, som hjelper mot betennelsessykdommer innen hud, ledd og tarm. Dette er legemidler som holder et høyt prisnivå, noe som i fjor ga norske sykehus en utgift på om lag to milliarder kroner. Men etter godt innkjøpsarbeid kan disse utgiftene kuttes med rundt 500 millioner helsekroner det kommende året.

– Anbudssystemet har fungert veldig godt, til beste for pasientbehandlingen, sier professor Tore Kvien ved Diakonhjemmet Sykehus, sier Tore Kvien, som er avdelingssjef ved revmatologisk avdeling på Diakonhjemmet Sykehus og professor ved Universitetet i Oslo.

Betydelig reduserte kostnader

Kvien fremhever at kostnadene er redusert betydelig gjennom konkurranse, og ved at man fra 2014 fikk tilgang til de første biotilsvarende legemidler. Dette er biologiske legemidler med tilsvarende effekt og bivirkninger som originalproduktet.

– Kostnadsreduksjonen har medvirket til at flere pasienter har fått tilbud om behandling med biologiske legemidler som gir redusert betennelse, bedre egenopplevd helse og økt arbeidsevne, sier Kvien.

Flere får behandling

Gjennom gode innkjøpsprosesser har helseforetakene over år klart å presse ned prisnivået på legemidler mot betennelsessykdommer innen hud, ledd og tarm. Dette har over tid sikret stadig flere pasienter behandling.

Mens omtrent 7650 pasienter fikk tilbud om behandling i 2006, økte dette til omtrent 34 000 i 2018. Behandlingskostnaden er i samme periode nesten halvert. For 2019 vil det komme ytterligere en kraftig reduksjon på disse allerede gode prisene, med omtrent 25%.

Effektivt virkemiddel

Dette viser at gode innkjøp av legemidler er et av de mest effektive virkemidlene spesialisthelsetjenesten har for å sikre tilgjengelighet til legemidler og samtidig begrense kostnadene.

Spesialistgruppen og Sykehusinnkjøp HF har gjennom anskaffelsen hatt et godt og konstruktivt samarbeid med helseforetakene og legemiddelindustrien, noe som har bidratt til det gode resultatet i årets anskaffelse.

Bli den første til å kommentere på "Ny legemiddelavtale kan gi besparelser for helseforetakene på ca. 500 mill"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.