Ny møbelavtale for sykehusene med unntak for kjøp av brukte møbler

Anbud365: Ny møbelavtale for sykehusene med unntak for kjøp av brukte møbleriDet er møbelforvalterens oppgave å koordinere ombruk i sykehuset, og i 2021 mottok Marit Johansen Søderstrøm, møbelforvalter i Vestre Viken, 550 forespørsler om ombruk internt. En økende etterspørsel av ombruk har ført til at Marits stilling er blitt justert fra 50 til 100% i2021.

Skriv ut artikkelen

Nå kan vi velge om vi vil kjøpe brukte møbler fremfor nye, uten at vi bryter avtalen, sier Marit Johansen Søderstrøm, møbelforvalter i Vestre Viken. Det fremgår av spesialisthelsetjenestens samfunnsansvarsrapport for 2021. Det er fjorårets nye nasjonale rammeavtale for kjøp av kontormøbler hun sikter til. Kjøp av brukte møbler kan, ifølge denne avtalen, gjennomføres uten at det anses som avtalebrudd, da det i avtalen er gjort unntak for kjøp av brukte møbler. Med den nye avtalen blir det mer lønnsomt å bytte ut deler til møbler, eks. skifte ut bordplater.

Nå foreligger 2021-utgaven av Spesialisthelsetjenestens rapport for samfunnsansvar.

Her er det bl.a. en omtale av den nye nasjonal rammeavtale på kontormøbler fra 2021. Årlig verdi er 69 mill. For å sikre at avtalen omfattet miljøvennlige produkter, ble det premiert møbler med type 1 miljømerker som Svanemerket, Svensk Møbelfakta, EU Ecolabel m.fl. Det var også satt krav om fem års garantitid i møbelavtalen – for å sikre lang levetid. Kinnarps AS vant kontrakten på stoler, bord, oppbevaringsmøbler og sosiale- og publikumsmøbler, mens Lindbak AS er valgt leverandør for garderobeskap.

Det er i avtalen lagt opp til å fremme og legge til rette for reparasjon av eksisterende møbler og i tillegg kunne kjøpe brukte møbler, fremgår det av samfunnsansvars-rapporten. Kjøp av brukte møbler kan gjennomføres uten at det anses som avtalebrudd, da det i avtalen er gjort unntak for kjøp av brukte møbler. Det betyr at kundene fritt kan anskaffe brukte møbler (selvsagt ihht LOA/FOA), med mindre de har regionale/lokale avtaler å forholde seg til.

Tilrettelegge for reparasjon

For å tilrettelegge for reparasjon er bl.a. følgende tatt med i kontormøbelavtalen:

• Alle møbler skal være fabrikkmerket med navnet til leverandør eller produsent, slik at produktinformasjonen er tilgjengelig og enkelt kan knyttes til produktet gjennom livsløpet.

• Slitedeler på alle produkter skal kunne erstattes.

• Det skal være tydelig merket hva som er typiske slitedeler og instruksjoner som beskriver hvordan relevante slitedeler kan byttes ut.

• Demontering og reparasjon skal kunne utføres ved bruk av standard manuelle verktøy og ufaglært arbeidskraft.

I samfunnsansvars-rapporten heter det at man jobber med å etablere en dynamisk innkjøpsordning, der kjøp av brukte møbler er en del av ordningen. Det er for å fremme bærekraft ved å tilrettelegge for reparasjon og bruktkjøp,

Vestre Viken og sirkulærøkonomi

Rammeavtalen på kontormøbler understøtter Vestre Vikens mål for sirkulær økonomi. – Nå kan vi velge om vi vil kjøpe brukte møbler fremfor nye, uten at vi bryter avtalen, sier Marit Johansen Søderstrøm, møbelforvalter i Vestre Viken, i rapporten. Med den nye avtalen blir det mer lønnsomt å bytte ut deler til møbler, eks. skifte ut bordplater.

I 2021 hadde Vestre Viken en økonomisk besparelse på 8 mill ved ombruk av møbler. Det er møbelforvalterens oppgave å koordinere ombruk i sykehuset, og i 2021 mottok Marit Johansen Søderstrøm 550 forespørsel om ombruk internt. En økende etterspørsel av ombruk har ført til at Marits stilling ble justert fra 50 til 100% i 2021.

Loopfront er tatt i bruk i Vestre Viken som en videreutvikling av møbelforvalterkonseptet. Loopfront er et digitalt verktøy for gjenbruk som kan sammenlignes med Finn.no. Ved å ta i bruk Loopfront får sykehuset bedre oversikt over møbler og materialer som vil bidra til økt ombruk, redusert avfallsmengde og mer redesign og reparasjon. På sikt ønsker Vestre Viken å se på muligheten for å kartlegge bygningsmateriale og samarbeide med andre på tvers av verdikjeden.

Bli den første til å kommentere på "Ny møbelavtale for sykehusene med unntak for kjøp av brukte møbler"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.