Ny modell for fritt brukervalg – skal konkurrere på kvalitet, ikke pris

Anbud365: Ny modell for fritt brukervalg – skal konkurrere på kvalitet, ikke prisHelse- og omsorgsminister Bent Høie lanserer ny modell for fritt brukervalg som det vil være frivillig for kommunene om de vil innføre (foto: Borgos Foto AS).

Skriv ut artikkelen

Regjeringen foreslår ny modell for fritt brukervalg, der pris er fastsatt på forhånd og der interesserte leverandører dermed må konkurrere på kvalitet alene. De kan i sine tilbud f.eks. legge til rette for spesielle satsinger som er ønsket av den aktuelle kommunenes innbyggere. Både private kommersielle og private ideelle leverandører kan delta.

Regjeringen har sendt på høring en ny godkjenningsmodell, som skal gjøre det enklere og raskere for kommunene å innføre fritt brukervalg.

Den nye godkjenningsmodellen er en juridisk ramme som gjør at kommunene kan innføre fritt behandlingsvalg enklere og raskere enn ved selv å måtte utrede og lage rammene. Selv om det er politisk flertall for fritt brukervalg i en kommune, tar det ofte lang tid å få innført ordningen, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie i en melding på regjeringens nettsted. Ved å bruke den nye godkjenningsmodellen slipper kommunene å lage rammeverket selv, noe som gjør prosessen raskere.

Konkurrere på kvalitet

Modellen innebærer at brukerne kan velge leverandører som kommunen på forhånd har godkjent. Både private kommersielle og private ideelle leverandører kan delta.

Kommunen fastsetter prisen på forhånd, slik at leverandørene leverer tjenester til samme pris. For å være attraktive for brukerne må leverandørene derfor konkurrere på kvalitet.

Leverandørene kan innrette seg med ulike satsinger som er ønsket av innbyggerne, for eksempel fast personellgruppe, ulike språk eller faste besøkstider.

Klage på og bytte leverandør

– Vi vil at flere innbyggere selv skal kunne velge leverandør av helse- og omsorgstjenester, sier helse- og omsorgsminister Bent Høie. Leverandørene må konkurrere på kvalitet. Dette endrer maktforholdet mellom kommunen og brukerne. Med denne ordningen kan brukerne både klage på og bytte leverandør.

Det er frivillig for kommunene om de vil innføre godkjenningsmodellen. Godkjenningsmodellen er sendt på høring med høringsfrist 8. desember.

Bli den første til å kommentere på "Ny modell for fritt brukervalg – skal konkurrere på kvalitet, ikke pris"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.