Nye innkjøpskriterier for mer bærekraftig emballasje på nordiske sykehus

Anbud365: Nye innkjøpskriteriermp for mer bærekraftig emballasje på nordiske sykehusDe fem regionene i Danmark har stått i spissen for nordisk samarbeid om utvikling av et nytt sett bærekraftige kriterier for bruk av emballasje på sykehusprodukter. Nå skal kriteriene spres til bruk i hele EU, ifølge Mads Duedahl, leder miljø- og klimautvalget i foreningen Danske Regioner (foto: Anne Mette Ehlers, Danske Regioner).

Skriv ut artikkelen

Et nordisk samarbeid i regi av de danske regioner har utviklet nye, frivillige miljøkriterier som skal få produsenter av sykehusutstyr til å kutte bruken av emballasje – til beste for miljø og klima. Det er et kraftfullt signal til markedet, heter det. Også Norge har vært involvert i utviklingen av kriteriene, som også den danske leverandørindustrien på området har trykket til sitt bryst. De første anskaffelsene der kriteriene er i bruk, er i gang. Planen er å få hele EU til å ta kriteriene i bruk.

Kriteriene er utviklet av de fem regionene i Danmark i samarbeid med offentlige innkjøpere ved sykehus i Norge, Sverige, Island og på Færøyene. Formålet med kriteriene er å kutte emballasjesvinn, legge til rette for gjenbruk og øke innholdet av ombrukt materiale eller materiale fra bærekraftige kilder.

I dokumentet «Nordiske kriterier for mere bæredygtig emballage» fins en rekke kriterier for emballasje til produkter for helsesektoren som kan benyttes i en anskaffelsesprosess. Målgruppen er de som har et ansvar for å definere emballasjespesifikke kriterier som er relevante for det konkrete innkjøpet.

Signal til markedet

Gjennom å utvikle kriteriene i et nordisk samarbeid sender foreningen Danske Regioner et signal til markedet og setter en klar retning for leverandørene, heter det. Der er en støtte til en kostnadseffektiv forandring i retning av mer klima- og miljømessig bærekraftig emballasje.

Medicoindustrien, som er bransjeorganisasjonen for danske bedrifter som utvikler, produserer, selger eller på annen måte har interesse i medisinsk utstyr, ser positivt på initiativet, skriver Danske Regioner i en pressemelding. Foreningen er tatt med på råd under utviklingen av kriteriene.

4000 tonn plastavfall

Danske sykehus er storforbrukere av produkter som alle er forsvarlig innpakket – og som resulterer i en stor mengde avfall. Rådgivningsvirksomheten COWI har anslått at bare plastdelen av dette avfallet utgjør nær 4000 tonn årlig.

Ifølge Danske Regioner er nå alle regionene i Danmark i gang med de første anskaffelsene der kriteriene inngår. Også ande innkjøpsorganisasjoner i Norden følger på. Kriteriene kan benyttes i forbindelse med et vell av produkter.

Over hele EU

Lederen av miljø- og klimautvalget i Danske Regioner, Mads Duedahl, sier at emballasjekriteriene først og fremst skal få produsentene til å minske mengdene av emballasje til beste for miljøet og samtidig jage på mer gjenbruk av f.eks. plast.  At regionene har fått Norden med, har vært en kjempemessig motivasjonsfaktor, ifølge Duedahl, som legger til at deres neste mål er å spre kriteriene slik at de tas i bruk over hele EU.

Bli den første til å kommentere på "Nye innkjøpskriterier for mer bærekraftig emballasje på nordiske sykehus"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.