Om kjøp av nødrespiratorer som ingen vil ha, «armer og bein» – og advokatmat?

Anbud365: Om kjøp av nødrespiratorer som ingen vil ha, «armer og bein» - og advokatmat Etter hvert som det ble klart at norske sykehus ikke hadde behov for de 1000 nødrespiratorene, var alternativet å fordele dem til andre land som hadde behov for hjelp. Men utstyr som ikke er CE-merket/kvalitetsikret kan føre til svekket omdømme for Norge i utlandet, ifølge statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet. Da kom det et krav om at nødrespiratorene likevel skulle CE-merkes. Dette tilleggskravet ble kjent i midten av mai og kom brått og uventet på leverandørene (foto: Aron Urb).

Skriv ut artikkelen

Da covid19-pandemien skyllet brått og uventet inn over landet i februar/mars i år, ble mye gjennomført i pakt med «armer-og-bein»-prinsippet. Også innenfor offentlige anskaffelser. Ikke minst gjelder det Regjeringens bestilling den gang av 1000 norskproduserte nødrespiratorer, som ingen i dag trenger. De vil for øvrig neppe bli leveringsklare før om et år eller så, på grunn av et tilleggskrav som kom underveis i kontraktperioden. Om dette er «vesentlig endring» og blir advokatmat med erstatningskrav fra leverandørene, vites ikke i dag.

Saken ble først omtalt i Bergens Tidende/Aftenposten.

I slutten av mars i år ble det kjent at regjeringen hadde bestilt 1000 norskproduserte nødrespiratorer for levering til norske sykehus innen mai. Raskt ble det satt i gang utvikling av en norskprodusert nødrespirator. Laerdal Servi Ventilator ble valgt. Den er laget i samarbeid mellom Forsvarets forskningsinstitutt (FFI), Servi Group og Laerdal Medicine.

Toppen for sykehusinnleggelser ble nådd 31. mars, og da fryktet helsemyndighetene full krise, ikke minst som følge av mangel på respiratorer. Men det gikk bedre enn fryktet, sykehusene klarte å behandle pasientene med det utstyret de allerede hadde. Utover i april og mai syntes det som om strategien med å slå ned covid19-pandemien, var vellykket.

Kvalitetsmerking?

Da hastebestillingen kom, fulgte det ikke med noe krav om kvalitetsmerking. Normalt skal medisinsk utstyr CE-merkes dersom det skal benyttes av sykehusene. Men i rekken av midlertidige lover og forskrifter som kom i unntakstilstandene som eksisterte i midte av mars, kom også et unntak for kravet om kvalitetsmerking av slikt som nødrespiratorer.

Etter hvert som det ble klart at norske sykehus ikke hadde behov for de 1000 nødrespiratorene, var alternativet å fordele dem til andre land som hadde behov for hjelp. Men utstyr som ikke er CE-merket/kvalitetsikret kan føre til svekket omdømme for Norge i utlandet, ifølge statssekretær Anne Grethe Erlandsen i Helse- og omsorgsdepartementet. I Norge kan man benytte slikt utstyr dersom kvaliteten holder mål uten slik merking.

Kom brått og uventet

Da kom det et krav om at nødrespiratorene likevel skulle CE-merkes. Dette tilleggskravet ble kjent i midten av mai og kom brått og uventet på leverandørene.

Prosessen med CE-merking tar normalt ett til to år for denne typen utstyr. Det er strenge krav til dokumentasjon, som dertil skal verifiseres av tredjepart. Ingen kan etter dette si noe om når respiratorene er leveringsklare, og det er kommet antydning fra statsrådshold at respiratorene kan bli gitt bort i form av bistand.

Hittil har Helse Sør-Øst som har bestilt respiratorene, betalt ut 45 millioner kroner av kontraktsfestet pris. Resten, 15 millioner, skal betales ut når respiratorene er leveringsklare.

«Vesentlig endring»

I anskaffelsesretten er det noe som heter «vesentlig endring» av en kontrakt. Det er forbudt i offentlige anskaffelser, med mindre det foreligger en endringsklausul. En endring er i henhold til forskriften ikke vesentlig dersom kontraktens overordnede karakter ikke er blitt endret. Om nødrespirator-anskaffelsen er «vesentlig endret» gjennom innføringen av krav til CE-merking underveis, kan etter det Anbud365 erfarer, ende som advokatmat.

Bli den første til å kommentere på "Om kjøp av nødrespiratorer som ingen vil ha, «armer og bein» – og advokatmat?"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.