Pandemien styrket positive holdninger til samordning og samhandling i innkjøp

Anbud365: Pandemien styrket positive holdninger til samordning og samhandling i innkjøp- Covid-19-pandemien har vist behov for større grad av standardisering, og at fagmiljøene samarbeider godt når krisen er der, skriver adm. direktør Cecilie Daae i Helse Nord, i en styresak (foto: Marthe Mølstre).

Skriv ut artikkelen

Pandemien har forsinket arbeidet med realisering av innkjøpsstrategien i Helse Nord, men: Den positive holdningen til samordning og samhandling blitt styrket, fordi man har lyktes med å løse en potensielt svært vanskelig situasjon i felleskap. Samtidig er det avdekket er omfattende behov for faglig koordinering og system- og sortimentsmessige utfordringer for å styrke beredskapen. Forståelsen for en enhetlig regional innkjøpsstrategi er styrket. Dette står å lese i dokumenter til styret i Helse Nord.

Utgangspunktet for styrebehandlingen var en forutsetning om at revidert anskaffelsesstrategi skulle legges fram for styret før sommeren 2020. Corona-pandemien har ført til utsettelse, og nå behandlet styret den reviderte strategien sammen med 2020-2023-strategien til Sykehusinnkjøp. Formålet var å synliggjøre sammenheng og synergi mellom strategisk arbeid i Sykehusinnkjøp HF og i Helse Nord RHF, skriver adm.dir. i saksframlegget, og:

– Pandemien har satt anskaffelsesområdet under betydelige utfordringer. Tilførte ressurser er i betydelig grad trukket inn i beredskapsarbeidet, hvilket har ført til at det strategiske arbeidet er nedprioritert, og at fremdrift i handlingsplanen ikke har vært slik forutsatt.

Avdekket behov

I et vedlegg til styresaken heter det bl.a.: – På noen områder har pandemien og krav til fokus på beredskap, forsinket arbeidet med realisering av innkjøpsstrategien. På den annen side er den positive holdningen til samordning og samhandling blitt styrket, fordi vi har lyktes med å løse en potensielt svært vanskelig situasjon i felleskap. Samtidig er det avdekket er omfattende behov for faglig koordinering og system- og sortimentsmessige utfordringer for å styrke beredskapen. Forståelsen for en enhetlig regional innkjøpsstrategi er styrket.

Anskaffelsesområdet er strategisk i beredskapssammenheng, og det er grunn til å mene at det er vesentlige økonomiske potensialer å samordne anskaffelser mellom helseforetak, og mellom helseregioner, heter det i styresaken.

Samtlige foretak i Helse Nord rapporterer at det er fokus på å få økt omfang av omsetning gjennom innkjøpssystemet, men progresjonen er i stort et godt stykke unna målbildet for 2020, både for varer og tjenester. Ved utgangen av 2020 skal var målet at andel omsetning av definerte varegrupper gjennom innkjøpssystemet skulle være: Varekjøp 90% og tjenestekjøp 50%. I stor grad vil koronasituasjonen måtte ta skyld for at det ikke har vært tilstrekkelig kapasitet til å opprettholde nødvendig trykk på dette området, både på lokalt og på regionalt nivå.

Større behov for standardisering

– Covid-19-pandemien har vist behov for større grad av standardisering, og at fagmiljøene samarbeider godt når krisen er der. Adm. direktør er fornøyd med at fagmiljøene uttrykker ønske om større grad av regional styring med standardisering, men ser at det krever mer ressurser og andre organisatoriske løsninger enn det som p.t. er stilt til rådighet.

Adm. dir. understreker samtidig at det er stort behov for å synliggjøre nytteverdi av felles anskaffelser, og å få anskaffelsesområdet mer synlig i den samlede virksomhetsrapporteringen. Adm. dir. vil derfor f.o.m. 2021 i utvalgte virksomhetsrapporter i større grad synliggjøre status innenfor området.

Bli den første til å kommentere på "Pandemien styrket positive holdninger til samordning og samhandling i innkjøp"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.