Pilot-anbud neste år på legemidler finansiert av folketrygden

Anbud365: Pilot-anbud neste år på legemidler finansiert av folketrygdenPå bildet Audun Hågå, direktør i Statens legemiddelverk, som setter i gang en pilot-anbudskonkurranse neste år - på en gruppe kolesterolsenkende legemidler (PCSK9-hemmere).

Skriv ut artikkelen

Anbud har vært benyttet i spesialisthelsetjenesten i flere år med gode resultater. Økt bruk av anbud kan bidra til å redusere statens utgifter til legemidler. Derfor skal også anbud testes ut for legemidler som er finansiert av folketrygden. Pilot-anbudskonkurransen skal kunngjøres i andre kvartal neste år og kontraktsperioden begynne primo 2023, ifølge planene til Statens legemiddelverk.

I denne piloten trenger ikke pasienter som allerede står på behandling, bytte legemiddel som følge av et anbud om de ikke ønsker det, skriver Statens legemiddelverk.

I 2020 ble det gjennomført en områdegjennomgang av legemidler finansiert av folketrygden. Områdegjennomgangen pekte bl.a. på at økt bruk av anbudskonkurranser i årene fremover vil kunne bidra til å begrense folketrygdens og pasientenes legemiddelutgifter. Anbud har vært benyttet i spesialisthelsetjenesten i flere år med gode resultater, og har bidratt til å gi både økt tilgang til og lavere priser på legemidler.

Nye, dyre legemidler kommer

Innenfor flere store behandlingsområder vil det komme nye, dyre legemidler i årene fremover og hvor budsjettkonsekvensene kan være så høye at de ikke uten videre kan godkjennes for forskrivning på blå resept. Bruk av anbud for terapeutisk likeverdige legemidler kan gi prisreduksjoner, og dermed bidra til at flere pasienter får tilgang til en behandling. På sikt vil også nye legemidler kunne oppfylle prioriteringskriteriene som følge av oppnådde prisreduksjoner. Dette kan gi pasienter tilgang til legemidler på blå resept som det ellers ikke ville blitt gitt refusjon for.

I områdegjennomgangen anbefales en innføring av anbud for et utvalg legemiddelgrupper som anses som terapeutisk likeverdige.

Lege og pasient

Utfallet av en anbudskonkurranse kan for eksempel resultere i en rangering av terapeutisk likeverdige alternativer basert på legemidlets årskostnad, og hvor legen først skal vurdere å forskrive det rimeligste alternativet ved behandlingsstart. Det kan allikevel åpnes for å bruke andre alternativer dersom dette er medisinsk begrunnet. I piloten, med anbud på PCSK9-hemmere, vil heller ingen pasienter som står på behandling, måtte skifte legemiddel såfremt de ikke selv ønsker det.

Dersom konkurranseutsetting av PCSK9-hemmere resulterer i tilstrekkelige prisreduksjoner, vil en større pasientgruppe kunne få tilgang til behandling. Eventuelt vil det redusere behovet for å øke folketrygdens utgifter over statsbudsjettet. En pilot med konkurranseutsetting av legemidler under folketrygden gjennom anbud, vil dermed støtte opp under sentrale legemiddelpolitiske mål.

Prosessen

Det tas sikte på at nødvendige forskriftsendringer kan tre i kraft i 2022, at anbud lyses ut i andre kvartal 2022 og at kontraktsperioden begynner primo 2023. Legemiddelverket vil ha et overordnet ansvar for gjennomføring av piloten, herunder også etablering og koordinering av spesialistgrupper I forslaget til statsbudsjett for 2022 er det foreslått en bevilgning på 11 millioner til gjennomføring av piloten.

Bli den første til å kommentere på "Pilot-anbud neste år på legemidler finansiert av folketrygden"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.