Positivt å bruke muligheten til å reservere kontrakter

Anbud365: Positivt å bruke muligheten til å reservere kontrakterNæringsminister Monica Mæland tok opp problemstillingen med reserverte kontrakter i et svar til stortingsrepresentant Ruth Grung (a).

Skriv ut artikkelen

Det er positivt og hensiktsmessig at oppdragsgivere kan reservere kontrakter for virksomheter med ansatte med ulike type utfordringer, fastslo næringsminister Monica Mæland i et svar på et skriftlig spørsmål fra Stortinget. Det er, fremholdt hun, viktig at oppdragsgivere utlyser konkurranser hvor bedrifter med en høyere andel varig tilrettelagt arbeidsplasser (VTA-plasser) har mulighet til å vinne frem.

Historien bak det skriftlige spørsmålet fra stortingsrepresentant Ruth Grung (A) var at en arbeidsmarkedsbedrift/bedrift med varig tilrettelagt arbeid hadde tapt en anbudskonkurranse. Resultatet er, ifølge Grung, at ca. 10 med varig tilrettelagt arbeidsplass blir sagt opp.

Statsråd Mæland henviste til anskaffelsesforskriften som trådte i kraft 1. januar i år, og fortsatte:

– Forskriften viderefører adgangen til å reservere kontrakter for virksomheter med funksjonshemmede personer. Den nye forskriftsbestemmelsen innfører to endringer i bestemmelsens virkeområde. For det første utvides virkeområdet til å omfatte vanskeligstilte personer, slik at personer med ulike type utfordringer, som for eksempel rus eller arbeidsmarkedsutfordringer, nå er inkludert. For det andre senkes terskelen for hvor stor andel av de ansatte som må falle inn under kategoriene “funksjonshemmede” eller “vanskeligstilte”. Endringene gjennomfører den respektive bestemmelsen om reserverte kontrakter i det nye anskaffelsesdirektivet fra EU.

Reservere kontrakter

Hun fremholdt at hun mener det er positivt og hensiktsmessig at oppdragsgivere kan reservere kontrakter for virksomheter med ansatte med ulike type utfordringer. Det er viktig at oppdragsgivere utlyser konkurranser hvor bedrifter med en høyere andel varig tilrettelagt arbeidsplasser (VTA-plasser) har mulighet til å vinne frem.

– Jeg ønsker derfor å vise til departementets tolkningsuttalelse om adgangen til å ytterligere avgrense konkurransen. Sett i lys av bestemmelsens ordlyd og formålet bak regelverket mener departementet at det er mulig å avgrense konkurransen på en måte som tilgodeser virksomheter med ansatte med en høyere grad av funksjonsnedsettelse. Dette gjelder også for reservasjonsadgangen i den nye forskriften. En mulighet er derfor at de offentlige oppdragsgiverne kan reservere kontrakter for bedrifter med et visst antall VTA-plasser.

Forbud mot omgåelse

Når det gjelder forhold ved den konkrete anskaffelsen, er dette et spørsmål statsråden ikke ville uttale seg om, men:

– På generelt grunnlag kan jeg informere om at anskaffelsesreglene inneholder et forbud mot omgåelse av regelverket. Forbudet gjelder også bruk av underleverandører, dersom de benyttes i den hensikt å omgå regelverket.  Regjeringen er opptatt av en effektiv håndhevelse i offentlige anskaffelser. Det er opp til leverandørene som ikke vinner frem å vurdere om det er grunnlag for å hevde brudd på regelverket.

Bli den første til å kommentere på "Positivt å bruke muligheten til å reservere kontrakter"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.