Satte foten ned for tildeling av offentlig oppdrag uten konkurranse

Anbud365: Satte foten ned for tildeling av offentlig oppdrag uten konkurranseNærings- og fiskeridepartementet ber Norges sjømatråd om dialog når det gjelder det praktiske i tilknytning til anbudsutsetting av oppdarget med evalueringen av prosjektet Fiskesprell. På bildet adm. dir. i sjømatrådet, Renate Larsen..

Skriv ut artikkelen

Et statsaksjeselskap lurte på om det kunne tildele en annen offentlig virksomhet et oppdrag uten å gå veien via konkurranse i markedet. Da satte Nærings- og fiskeridepartementet, som også eier statsaksjeselskapet, foten ned. Regjeringen har en uttalt politikk om at offentlige myndigheter som hovedregel ikke skal utføre oppdrag som kan leveres av en privat aktør, heter det.

Statsaksjeselskapet var Norges Sjømatråd. Rådet har, i samarbeid med Helse- og omsorgsdepartementet (HOD) og Nærings- og fiskeridepartementet (NFD), gående prosjektet Fiskesprell. Det er et nasjonalt kostholdsprogram som har som mål å øke sjømatkonsumet blant barn og unge. Sammen med ansatte i barnehage og skole skaper vi sjømatglede, og gjør sjømat til et naturlig valg, heter det i prosjektets omtale av seg selv.

Tiden er nå inne for å evaluere prosjektet og Norges Sjømatråd har tatt kontakt med NFD i den anledning. Spørsmålet er om oppdraget med å evaluere kan settes bort til Folkehelseinstituttet (FHI) uten å gjennomføre en anbudsprosess. Advokatfirmaet DLA Piper har, ifølge svarbrevet fra departementet, sett på problemstillingen og konkluderer med at Fiskesprell v/Sjømatrådet kan inngå kontrakt med FHI uten å følge anskaffelsesreglene.

Bør ut på anbud

Men NFD kom, i samråd med HOD, til en annen konklusjon. Deres vurdering er at evalueringsprosjektet bør lyses ut på anbud og konkurranse i Doffin. – Det er av betydning, heter det i svarbrevet, at om lag halvparten av budsjettet til Fiskesprell er finansiert med tilskudd fra NFD og HOD, som i 2017 tilsvarte 5 mill. kroner av et totalt budsjett på 10,2 mill. kroner. Og:

– Regjeringen har en uttalt politikk om at offentlige myndigheter som hovedregel ikke skal utføre oppdrag som kan leveres av en privat aktør.

Lik konkurranse

For å sikre lik konkurranse mellom offentlige og private aktører mener derfor NFD i sitt svar til Sjømatrådet at evalueringsprosjektet bør ut på anbud og kunngjøres via Doffin.

Sjømatrådet blir bedt om å utarbeide mandat og budsjett for evalueringsprosjektet, samtidig som NFD ber om dialog når det gjelder det praktiske i tilknytning til anbudsutsetting.

Sjømatrådet er et statsaksjeselskap eid av Nærings- og fiskeridepartementet og ble opprettet i 1991 under navnet Eksportutvalget for fisk. Navnet ble endret til Norges sjømatråd i 2012.

Bli den første til å kommentere på "Satte foten ned for tildeling av offentlig oppdrag uten konkurranse"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.