Sjekker om leverandører følger opp miljøkrav; vil øke bevisstheten

Anbud365: Sjekker om leverandører følger opp miljøkrav; vil øke bevissthetenÅ følge opp helse- og miljøkrav er en viktig del av jobben når vi forvalter avtalene på vegne av helseforetakene, sier adm. dir. i Sykehusinnkjøp HF, Kjetil Istad.

Skriv ut artikkelen

Sykehusinnkjøp HF har laboratorietestet fire produkter innenfor kategoriene medisinske forbruksvarer og kirurgiske instrumenter for å sjekke om leverandørene etterlever helse– og miljøkravene. – Laboratorietesting var et forsøksprosjekt som vi vil jobbe videre med i 2017. Gjennom testingen ønsker vi å bli mer bevisste på å bytte til mer helse- og miljøvennlige produkter, sier administrerende direktør i Sykehusinnkjøp HF, Kjetil Istad.

Sykehusinnkjøp HF har kontrollert innholdet i utvalgte produkter som brukes på sykehusene i Helse Sør-Øst. Fire produkter innenfor kategoriene medisinske forbruksvarer og kirurgiske instrumenter ble testet, og produktene ble kontrollert for plasten PVC, mykgjøreren DEPH og/eller lateks. Produktene er valgt ut fra en risikovurdering av de helse- og miljøskadelige stoffene som er regulert i avtalene.

–  Dette er viktig for å forebygge at pasienter, medarbeidere på sykehusene og ansatte i vår verdikjede utsettes for disse stoffene. Å følge opp helse- og miljøkrav er en viktig del av jobben når vi forvalter avtalene på vegne av helseforetakene, sier Istad i en pressemelding fra Sykehusinnkjøp.

Tilfeldig valgte produkter

ALS Laboratory Group Norge gjennomførte testene på vegne av Sykehusinnkjøp, divisjon sør-øst, regionale tjenester. Kontrollene som gjennomføres gjennom avtaleforholdene, kan være stikkprøver og informasjonsinnhenting fra leverandører. Produktene er tilfeldig valgt innenfor sine produktgrupper.

Så langt markedet har funksjonelle alternativer, ønsker Sykehusinnkjøp HF å unngå medisinske produkter med PVC på grunn av uønskede tilsetningsstoffer, blant annet ftalater. Ftalater tilsettes for å gjøre PVC-plast myk og smidig, men kan frigjøres under bruk. Mange ftalater har reproduksjonsskadelige og/eller miljøskadelige effekter.

Vil være i front

En av ftalatene, DEPH, er ført opp på den norske prioritetslisten over miljøgifter som utgjør en alvorlig trussel mot helse og miljø. Lateks er allergifremkallende og skaper vansker for mange ansatte som jobber med lateksholdige produkter over tid.

Sykehusinnkjøp HF ønsker å være i front for å sikre gode miljøkrav i anskaffelser. Gjennom EØS-avtalen er Norge forpliktet til å ha samme regler for kjemikalier som EU. EUs kjemikalieregelverk (REACH) omfatter derimot ikke medisinsk utstyr og medisinske anordninger.

Leverandørene følger avtalen

Sykehusinnkjøp HF har derfor en sentral funksjon i arbeidet med å bytte ut helse- og miljøfarlige stoffer i produkter som benyttes på sykehusene. – Vi er glade for at testene bekrefter at leverandørene følger avtalevilkårene. Vår oppgave videre er å sikre at avtalevilkårene på dette området både følger – og utfordrer – modenheten i markedet, sier konstituert divisjonsdirektør Cathrine Fuhre, i Sykehusinnkjøps divisjon sør-øst, regionale tjenester.

Bli den første til å kommentere på "Sjekker om leverandører følger opp miljøkrav; vil øke bevisstheten"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.