Slår alarm etter tingrettsdom om hemmelighold av legemiddelpriser

Anbud365: Slår alarm etter tingrettsdom om hemmelighold av legemiddelpriserEn fersk rettsavgjørelse i Norge reiser spørsmålet om konfidensialitet i offentlige anskaffelser i Norge, skriver adm.dir. i legemiddelfirmaet MSD Norway, dr. Muhammed “Mo” Ali.

Skriv ut artikkelen

«Krigen» om hemmelighold av legemiddel-priser er ikke over. En avgjørelse i en norsk tingrett har skapt bølger langt utenfor Norges grenser. Avgjørelsen er et av svært få, om mulig det eneste, eksempelet i Europa hvor lekkasje av hemmelige enhetspriser ikke har noen konsekvenser, slår adm. dir i legemiddelfirmaet MSD Norway, dr. Muhammed “Mo” Ali, fast i en artikkel. Signalet er at næringslivet ikke lenger har legalt vern for sine konfidensielle enhetspriser i Norge. Det igjen kan føre til at statlige oppdragsgiver ikke lenger får de beste prisene, og konsekvensen av avgjørelsen kan føre til ubotelig skade for leverandører som opererer på flere markeder enn det norske.

Artikkelforfatteren er i tillegg til å være adm.dir. i legemiddelfirmaet MSD Norway, også i styret i det amerikanske handelskammer i Norge (Amcham). Handelskammeret er en del av US Chamber of Commerce og har 230 norske, amerikanske og andre internasjonale selskaper fordelt på 21 næringslivs-sektorer som medlemmer.

I en artikkel på nettsiden til Amcham retter han oppmerksomheten mot saken i Kofa og senere i rettsapparatet om en anskaffelse av kreftmedisin, der enhetsprisene var delt i forkant av konkurransen. Kofa konkluderte med at det ikke var godtgjort at det var gjennomført tilstrekkelige avbøtende tiltak for de sammenligningsgruppene der klagers legemiddel deltok. Slik saken fremsto, heter det, mente klagenemnda at det ikke var noe annet å gjøre enn å avlyse konkurransen.

Eneste eksemplet i Europa?

Men Sør-Rogaland tingrett kom til en annen konklusjon – domstolen gav Sykehusinnkjøp medhold, slik at de aktuelle avtalene dermed kunne signeres. Denne rettsavgjørelsen har skapt oppmerksomhet langt utenfor Norges grenser, skriver MSD Norways adm.dir.

Han påpeker av avgjørelsen er et av svært få, om mulig det eneste, eksempelet i Europa hvor lekkasje av hemmelige enhetspriser ikke har noen konsekvenser. Avgjørelsen har ført med seg at næringslivet kan synes å være uten legalt vern når det gjelder konfidensielle priser. Domstolen har etablert presedens ved å tillate åpenhet om slike priser på tross av at lovverket eksplisitt beskytter slikt hemmelighold.

Konsekvenser for næringsliv og staten

Det virkelig store spørsmålet er i hvilken grad avgjørelsen har konsekvenser for alle deler av næringslivet som leverer til den norske stat. En betraktning er at enhetspriser nå kan bli offentliggjort av den offentlige oppdragsgiveren. Slik rammen for avgjørelsen er, kan det også vise seg at leverandører som har vært utsatt for brudd på hemmelighold av enhetspriser, heretter er uten rettslig beskyttelse.  Hvis så er tilfellet, skriver MSDs adm.dir., kan m.a.o. ingen leverandør være garantert konfidensialitet når det gjelder sine enhetspriser. Hvis leverandører opererer i flere markeder, kan enhetspris-lekkasjene i Norge dermed få vidtrekkende konsekvenser.

Han minner om at Norge har ambisiøse planer om utenlandske investeringer og industribygging. Men, heter det i artikkelen, de signalene som nå sendes, er neppe incentiv til investeringer. Mens åpenhet er et åpenbart grunnlag for hvilken som helst del av helsenæringen, er hemmelighold av konkurransesensitiv nøkkelinformasjon i offentlige anskaffelsesprosesser like viktig. Hvis denne situasjonen får være ved, kan staten risikere at den går glipp av den beste prisingen på varer og tjenester i frykt for at konfidensiell priser blir lekket.

Bli den første til å kommentere på "Slår alarm etter tingrettsdom om hemmelighold av legemiddelpriser
"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.