Sparte 290 mill på strømkjøp i fjor – prissikring som kontrakt-strategi

Anbud365: Sparte 290 mill på strømkjøp i fjor - prissikring som kontrakt-strategiStrømkjøp gav besparelser i hundremillioner-klassen for sykehusene i år. Slik markedet ser ut i midten av januar 2022, er det forventet at man vil få besparelser også i 2022. På bildet Bente Hayes, adm. dir i Sykehusinnkjøp.

Skriv ut artikkelen

Norske sykehus har spart 290 mill på strøm i 2021 – et år med uvanlig høye markedspriser på strøm. Som et resultat av helseforetakenes strategi for prissikring har sykehusene i Norge derimot unngått store kostnadsøkninger. Helseforetakene har i sin anskaffelsesstrategi bestemt at strøm kan kjøpes på kontrakter inntil fire år frem i tid. Det betyr at deler av strømmen som skal brukes frem til 2026, allerede er prissikret.

Helseforetakene har i 2021 betalt en nettopris på ca. 30 øre/kWh, noe som totalt for året har gitt en besparelse på ca. 290 mill sammenlignet med markedspris, fremgår det av et oppslag på nettsidene til Sykehusinnkjøp.

Besparelsene er fordelt slik:

  • ​​Helse Sør-Øst ca. 208 mill
  • Helse Vest ca. 62 mill
  • Helse Midt-Norge ca. 13 mill
  • Helse Nord ca. 7 mill

Gir forutsigbarhet

​​Prissikring foregår ved at Divisjon nasjonale tjenester i Sykehusinnkjøp HF på vegne av helseforetakene inngår avtaler med porteføljeforvaltere som kjøper strøm inntil fire år frem i tid. Formålet med sikringen er å få forutsigbarhet i strømprisen frem i tid innenfor et akseptabelt nivå. 2021 ga unormalt store besparelser på grunn av de høye markedsprisene.

– For helseforetakene er det særlig viktig at de har en forutsigbarhet på prisnivået, sier Per Scott Olsen, som er avtaleansvarlig for elektrisk kraft i Sykehusinnkjøp HF. I vinter har strømprisene ligget svært høyt, men med prissikring unngår sykehusene en ekstraregning på 290 millioner. Det gjør at markedsprisene ikke får store konsekvenser for budsjettene deres, og at de kan holde fokuset på pasientbehandling.

Varierende pris ​

Markedsprisen på strøm kan variere, og i år med spesielt lave strømpriser vil helseforetakene kunne betale høyere priser enn resten av markedet. Slik markedet ser ut i midten av januar 2022, er det forventet at man vil få besparelser også i 2022.

Oslo universitetssykehus (OUS) er storforbruker av elektrisk kraft og avhengig av en god forvaltningstjeneste for å først og fremst sikre nødvendig forutsigbarhet i kraftinnkjøpet.

– Det faller i tillegg gunstig ut i perioden vi nå er i med ekstremt høye markedspriser. Vi kan gjerne betrakte det som besparelser i år, men over lengre tid vil nok forskjeller i markedspris og innkjøpspris langt på vei utlikne hverandre. Derfor er effektiv energibruk fortsatt vårt hovedvirkemiddel for å sikre varige kostnadsbesparelser, sier senioringeniør energi, Ola Lindh ved eiendomsavdelingen til Oslo universitetssykehus.

Bli den første til å kommentere på "Sparte 290 mill på strømkjøp i fjor – prissikring som kontrakt-strategi"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.