Splittet i synet på hemmelighold av legemiddel–priser

Anbud365: Splittet i synet på hemmelighold av legemiddel–priserAdministrerende leder i LIS, Torfinn Aanes, har i alle år i lederstolen hatt fokus på åpenhet rundt enhetsprisene på legemidlene som har blitt kjøpt inn av det offentlige.

Skriv ut artikkelen

Beslutningen om å holde enhetspriser på legemidler ved anskaffelser unna offentligheten har skapt strid i HINAS (Helseforetakenes Innkjøpsservice). Et internt fagråd bestående av leger og apotek–folk protesterer mot beslutningen. Fra utsiden signaliserer Legemiddelindustrien at enhetsprisene ikke bør offentliggjøres.

Etter at LIS (Legemiddelinnkjøpsamarbeid) ble en del av HINAS  har toppledelsen i HINAS bestemt seg for å holde enhetspriser på legemidler unna offentligheten. Det får nå reaksjoner fra sentrale personer i LIS.

Kritikken kommer frem i et brev som fagrådet i LIS har sendt til en rekke interesseorganisasjoner. Fagrådet består av tre overleger og to fra Sykehusapotekene.

Ifølge brevet ble ikke rutineendringene på forhånd diskutert med sentrale organer i LIS. En ikke nærmere angitt utredning var eneste begrunnelse: – Det er ikke klart hvem som er oppdragsgiveren til denne utredningen, hvem som har utført den, og hvor den ligger til innsyn, heter det i brevet.

Sterkt kritisk

Fagrådet til LIS er sterkt kritisk til rutineendringen. Transparens og forutsigbarhet er alltid en viktig forutsetning for likebehandling og fair konkurranse, og:

– Etter vår oppfatning er åpenhet det fremste våpen mot uheldige bindinger, habilitetsproblematikk, konkurransevridning og økende priser. Kjennskap til prisnivået gjør det mulig å fremme en reell priskonkurranse, skriver fagrådet.

Fagrådet mener det også knytter seg praktiske og juridiske betenkeligheter til den nye ordningen: – Svært mange vil få kjennskap, og kreve kjennskap, til de aktuelle prisene. Lekkasjer vil bli et ubehagelig problem som må håndteres.

Nye anbudsrunder

Det er først til høsten – når det kommer nye anbudsrunder, at betydningen av disse endringene kommer.

Ikke alle involverte har reagert negativt på de planlagte rutineendringer for håndtering av enhetspriser i anbud. Seniorrådgiver Erling Ulltveit i Legemiddelindustrien (LMI) mener endringen kommer på overtid:

— Det er vår holdning at enhetspriser er forretningshemmeligheter, og at de ikke bør offentliggjøres, sier Ulltveit til Norsk Farmaceutisk Tidsskrift (NFT).

En arbeidsgruppe skal se på de ulike grensesnittene rundt prisinformasjon for legemidler innkjøpt via anbud, opplyser adm. dir i HINAS, Harald Johnsen til NFT.

Vanskeligere å etterprøve

Administrerende leder i LIS, Torfinn Aanes, har i alle år i lederstolen hatt fokus på åpenhet rundt enhetsprisene på legemidlene som har blitt kjøpt inn av det offentlige. Han tror det kan bli komplisert å håndheve et system der man ønsker det motsatte.

Endringene kan gjøre det vanskeligere å etterprøve avgjørelser som blir tatt i en anbudskonkurranse, sier han, og: — Dersom man ikke får vite prisen på det anbudet som vant, hvordan skal man da kunne klage på en avgjørelse? Og hvis man klager, vil man da få vite prisen?

Bli den første til å kommentere på "Splittet i synet på hemmelighold av legemiddel–priser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.