Sykehus-behandlingen som utgangspunkt for kriterievalg i helse-anskaffelser

Anbud365: Sykehus-behandlingen bør være utgangspunkt for kriterievalg i helse-anskaffelserVerdibaserte anskaffelser går et skritt videre enn økonomisk mest fordelaktig. Det er basert på ideen om at anskaffelser bør evalueres basert på hva resultatene betyr for pasientene, skriver Kjetil Istad, adm. dir i Sykehusinnkjøp.

Skriv ut artikkelen

Ta utgangspunkt i behandlingsprosessene som produktet eller tjenesten skal benyttes til, når dere skal utvikle kriterier for anskaffelser i helsevesenet. Anbefalingen kommer fra Kjetil Istad, adm. dir i Sykehusinnkjøp, i en internasjonalt publisert artikkel. Følger man anbefalingen, er man i gang med en verdibasert anskaffelse – et skritt videre fra kriteriet økonomisk mest fordelaktig.

Istad er en av visepresidentene i EHPPA (European Health Public Procurement Alliance). En rekke offentlige, sentrale helseenheter er med i denne alliansen, blant disse danske Amgros og britiske National Health Service. Istads ansvarsområde er verdibaserte anskaffelser.

I artikkelen understreker Istad at han er glad for at offentlige anskaffelser er på rask vei til å bli en strategisk partner av høy verdi for sykehusene. Noe av årsaken er mulighetene for å bruke økonomisk mest fordelaktig, ikke pris alene, som tildelingskriterium. Rett nok gjør dette anskaffelsesprosessen mer kompleks, men det er verd det.

God handel?

Pris kan tildekke viktige verdidrivere, fremholder Istad i artikkelen. For eksempel, når man kjøper sterile hansker og oppmerksomheten alene er rettet mot pris, vil man få hanskene som er lavest priset. Men er det en god handel for sykehuset, spør han, og svarer:

Det er ikke utenkelig å anta at lavere pris betyr lavere kvalitet. Hvis det betyr at man må kaste hansker fordi de ikke kan benyttes, burde kostnaden knyttet til det, være en del av regnestykket. Om man benytter økonomisk mest fordelaktig, kan kvalitet beregnes og innfases i evalueringen av hvilken hanske man skal velge.

Et skritt videre

Verdibaserte anskaffelser går et skritt videre enn økonomisk mest fordelaktig.  Det er basert på ideen om at anskaffelser bør evalueres basert på hva resultatene betyr for pasientene. Erkjennelsen av dette er sentralt for EHPPA, skriver Istad, og antar at dette også betyr noe for sykehusene.

Hvis utgangspunktet er et enkelt produkt, er en tilnærming via verdibaserte anskaffelser heller vanskelig. Verdibaserte anskaffelser virker med et bredere fokus. I stedet for å tenke på produkter, bør vi tenke på behandlingsprosessene som produktet eller tjenesten skal benyttes til. Det åpner for større oppmerksomhet knyttet til verdidriverne for pasienten og for sykehuset. Disse driverne kan deretter bli benytte til å etablere bestemte kriteria i anskaffelsene.

Økonomi og pasienten

Istad fremholder at svarene på de nødvendige spørsmål i den forbindelse, ofte fører til bedre beslutninger for sykehuset når det skal velge produkter og tjenester som bidrar til best mulig helsetjeneste. Dessuten, poengterer han, kan dette også føre til bedre økonomi for sykehuset og et mer ønskelig utfall for pasienten.

Bli den første til å kommentere på "Sykehus-behandlingen som utgangspunkt for kriterievalg i helse-anskaffelser"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.