Sykehusinnkjøp debuterer som vaksine-innkjøper; barnevaksine først ut

Anbud365: Sykehusinnkjøp debuterer som vaksine-innkjøper barnevaksine først utSykehusinnkjøp har fra 2024 overtatt arbeidet med anskaffelser av vaksiner for helsevesenet. Fra venstre fagrådgiver Tonje Marie Lukkassen, jurist Kristin Johnson og prosjektleder Lars Hjellup leder arbeidet (foto: Ole-Tommy Pedersen).

Skriv ut artikkelen

Fra og med i år har Sykehusinnkjøp overtatt jobben med anskaffelser av vaksiner til norske vaksinasjonsprogram. Den første vaksinepakken med anslått verdi 118 mill. er nå kunngjort. Den inngår i barnevaksinasjonsprogrammet og gis i forbindelse med spedbarnskontroller. Planen er å ha tildelingen klar før ferien, mens avtalestart er 1. oktober. Totalt er det snakk om rundt 15 ulike anbudspakker, heter det på sykehusinnkjop.no.  

Bakgrunnen er en samarbeidsavtale Direktoratet for medisinske produkter (DMP) har inngått med Folkehelseinstituttet (FHI), Helsedirektoratet og Sykehusinnkjøp om offentlige anskaffelser av vaksiner. Det er DMP som har det overordnede systemansvar for innkjøp av vaksiner, i et tett samarbeid med Sykehusinnkjøp, FHI og Helsedirektoratet. Samarbeidsavtalen ble kunngjort tidligere i år – og settes nå ut i live.

Annen oppgavefordeling

Sykehusinnkjøp HF eies av de fire helseregionene og har ansvar for både anbudsprosessen og forvaltning av avtaler for rundt 29 mrd på vegne av spesialisthelsetjenesten. For vaksineanbudene er oppgavefordelingen noe annerledes: Folkehelseinstituttet skal beholde jobben med avtaleforvaltning, mens Sykehusinnkjøp har ansvar for å planlegge og gjennomføre anskaffelsene.

Vaksinepakkene

  • Den første av pakkene gjelder pneumokokkonjugatvaksine (PKV). Den inngår i barnevaksinasjonsprogrammet og gis i forbindelse med spedbarnskontroller ved hhv. 3, 5 og 12 måneders alder. Avtalen er planlagt inngått for 2 år med mulighet for prolongering 1 + 1 år.
  • Anbudet for vaksiner mot sesonginfluensa har oppstart 1. desember. Denne avtalen inkluderer også variantene nasal- og forsterket influensavaksine.
  • Sykehusinnkjøp går så i gang med anbud av vaksine mot humant papillomavirus (HPV) og vaksinasjon mot meslinger, kusma og røde hunder (MMR). Begge disse har avtalestart i 2025.

Tett samarbeid med spesialister

Alle Sykehusinnkjøps anskaffelser gjennomføres i tett samarbeid med en spesialistgruppe oppnevnt av helseforetakene. Fagfolk fra Folkehelseinstituttet er essensielle deltagere i spesialistgruppene på vaksinefeltet, heter det. Det er spesialistgruppene som fatter de medisinske beslutningene i anskaffelsene.

Det er alltid en spenning rundt å gjøre noe for første gang, og det gjelder å få samarbeidet mellom oss og de tre aktørene til å fungere mest mulig effektivt. Og det ser ut til å fungere veldig bra med kompetanseoverføringen fra FHI til prosjektgruppen, melder Sykehusinnkjøp-teamet på helseforetakets nettside.

Bli den første til å kommentere på "Sykehusinnkjøp debuterer som vaksine-innkjøper; barnevaksine først ut"

Legg inn kommentar

Epostadressen din vil ikke vises.


*


Dette nettstedet bruker Akismet for å redusere spam. Lær om hvordan dine kommentar-data prosesseres.